Anonim

Crusch Alba Gus Wüstemann

Do renowacji swojego mieszkania w zabytkowej dzielnicy Gotico w Barcelonie architekt Gus Wüstemann zainstalował białą, przecinającą się łazienkę i kuchnię w kształcie krzyża.

Crusch alba (biały krzyż) pomaga zapewnić oświetlenie z tyłu mieszkania, gdzie naturalne światło jest ograniczone.

Okucia kuchenne są ukryte za szafkami, a wannę można złożyć, aby zapewnić salon w jednej z sypialni dla dzieci.

Duże przesuwane drzwi pozwalają, aby pokoje wokół białego krzyża były pojedynczymi sypialniami lub przedłużeniami tej samej przestrzeni życiowej.

Oryginalny, nierówny stan kamiennych ścian, tynku i sufitu został zachowany i zabezpieczony warstwą lakieru.

Zdjęcia są autorstwa Bruno Helblinga.

Oto więcej szczegółów Gusa Wüstemann

-

crusch alba (biały krzyż), Barcelona 2009

Projekt to nasze mieszkanie w Barcelonie w dzielnicy Gotico, w centrum historycznej części Barcelony.

Wyzwaniem był bardzo heterogeniczny plan piętra, który został przerwany przez różne lekkie patio.

Inną kwestią jest brak światła dziennego na starym mieście w Barcelonie, ponieważ słońce i upał były uważane raczej za obciążenie w dawnych czasach. Jest jedna główna fasada od strony ulicy, która ma duże okna i balkony.

Było jasne, że w tym obszarze będziemy mieć dużą przestrzeń życiową. W celu połączenia, organizacji (cyrkulacji) i oświetlenia tylnej części mieszkania musieliśmy wymyślić wynalazek.

Przejście przez dwa programy = biały krzyż

Wynalazek polega na przekroczeniu dwóch programów: kuchni i łazienki, dwóch jasno oświetlających białe przestrzenie, tworząc biały krzyż.

Biały krzyż, który postawiliśmy między średniowiecznymi murami i stworzył jasne centrum pośrodku tych fragmentów przestrzeni i jasnych patio.

Ponieważ crusch alba (biały krzyż) to krzyż dwóch programów, nie ma obiegu, bez względu na to, gdzie jesteś, czy to w kuchni, czy w łazience.

Reszta przestrzeni, ściany i sufity pozostały w oryginalnym stanie, surowe kamienne ściany, malowidła ścienne i surowe wykończenia gipsowe.

Interwencja warstw - zdjęcia z dawnych czasów

Wdrożyliśmy biały krzyż jako nowy wolumin w istniejącej przestrzeni i stworzyliśmy otwory w tej białej przestrzeni. Rozświetlamy peryferia. granica między starym a nowym.

Pod tym względem warstwa na zewnątrz białego krzyża staje się przestrzenią kosmiczną, generując obrazy „dawnych czasów”, jak spojrzenie za oknem na inny krajobraz. Przypadkowo w tych otworach pojawiają się prawdziwe okna.

Pozostawiliśmy wszystkie stare powierzchnie w oryginalnym stanie, po prostu je polakierowaliśmy: malowane sufity, malowane tapety, surowe stare kamienne ściany Gotico, a nawet surowy tynk nowych interwencji budowlanych.

Nakładanie się starych i nowych warstw ze światłem pośrodku podkreśla brak hierarchii starych i nowych. To uczucie nieukończenia, utrzymania go w ruchu miejskim i pokazania procesu i czasu daje poczucie wolności.

Maszyna kosmiczna - przestrzenie nie są zdefiniowane przez podłogi ścian ani objętości

Mieszkanie może służyć jako poddasze lub mieszkanie z trzema sypialniami. Biały krzyż jest fizycznie i wizualnie centralnym rdzeniem tylnej części mieszkania.

Rzeczywiste sypialnie i łazienka mogą być podzielone dużymi przesuwanymi drzwiami i nie są określone przez sam krzyż. Tak więc przestrzeń głównej sypialni jest częścią białego krzyża i częścią pozostałej starej przestrzeni (starych warstw). Tak więc rzeczywiste pokoje to przestrzenie miejskie, ponieważ są częścią różnych elementów.

Główna ściana konstrukcyjna oddzielająca część dzienną od białego krzyża i prywatne części mieszkania. Dwa otwory drzwiowe i okno na lekkie patio to jedyne połączenie z salonem, dzielące mieszkanie na dwie części.

Rozpuściliśmy oryginalną ścianę na sekwencję elementów, dzięki czemu otwory stają się pomiędzy przestrzeniami stykających się rzeczy, a nie dziurami w ścianie. Tak więc element oddzielający staje się elementem łączącym, atraktorem ożywionym przez światło.

Ponieważ istnieje wiele opcji określających, ile sypialni i nisz możemy stworzyć jako sypialnie, dzieci mają składane materace, dzięki czemu mogą wybrać, gdzie chcą spać. Dzieci „biwakują” w mieszkaniu, bez stałej sypialni.

przestrzeń miejska - horyzont światła

Drewniane tomy, które wdrożyliśmy na starej konstrukcji, historycznej kamiennej konstrukcji Gotico. Pomiędzy starą warstwą a nową realizacją zawsze znajduje się horyzont światła, rozszerzający przestrzeń, w której normalnie jest to koniec pomieszczenia (peryferie, gdzie spotykają się ściany i podłoga).

Tworząc drewniane przedmioty, nie mamy „powierzchni podłogi”, ale chodzimy po drewnianej objętości, nie ma zdefiniowanych powierzchni, takich jak ściany i podłogi, ale elementy miejskie i objętości, z których możemy swobodnie korzystać.

Programuj darmową architekturę

Jak zwykle wdrożyliśmy nasze narzędzie „architektury bez programu”, więc kuchnia nie jest widoczna, ale jest częścią białego krzyża. Salon dziecięcy w sypialni jest właściwie wanną, jeśli zdejmiesz górę.

Główna łazienka jest ukryta przez ogromną przesuwną ścianę i pojawia się tylko wtedy, gdy jej potrzebujesz, prysznic znajduje się w rogu białego krzyża.

Jeśli przestrzeń nie jest używana dla określonego programu, zawsze jest dostępna jako przestrzeń życiowa lub do tego, jak chcesz.