Anonim

Dom NSV autorstwa ADN Architectures i Olivier Dubucq Architecte

Belgijskie studio ADN Architectures we współpracy z Olivierem Dubucq Architecte odnowiło ten stary dom wiejski w Walhain w Belgii.

Dom zwany NSV, belki i kolumny istniejącego domu wiejskiego są eksponowane w całej przestrzeni wewnętrznej.

Teksturowana fasada zewnętrzna jest przerywana oknami o różnych rozmiarach.

Zdjęcia wykonał Filip Dujardin.

Oto więcej informacji od architektów:

Dom „NSV”

Prośba klienta polegała na przekształceniu starego domu wiejskiego składającego się z budynku głównego i szopy dla bydła.

Po pierwszych badaniach uwagę zwrócono na główny budynek wybrany przez klienta do zainstalowania domu.

Mówiąc ogólnie, wolą było ustawienie „ojcowskie” przed elementami o znacznej wartości architektonicznej, na przykład na murze lub drewnianej konstrukcji dachu.

Ta waloryzacja została uzupełniona pewnymi współczesnymi interwencjami na zewnątrz i głębokim remontem wnętrz.

Bardzo zepsute mieszkanie było w konsekwencji przedmiotem ciężkiej renowacji, zachowana została jedynie podstawowa konstrukcja (ściany i konstrukcja dachu).

Szczególną uwagę zwrócono na konstrukcję: do utrzymania istniejącej konstrukcji konieczne było duże zbrojenie, beton, zapięcia i wiązania.

Na zewnątrz „współczesne” interwencje zostały ustanowione kolejnymi kluczami, starając się znaleźć dialog między starą architekturą a nowymi elementami - przednie ustawienie wejścia naturalną betonową bramą, podobnie jak zatoka pobytu w kierunku ogrodu na tyłach, gra głębokości zatok.

Zewnętrzna powłoka oferuje teksturę, która ujednolica mur z heteroklitu i podkreśla materialność, plastyczną „zmysłowość” frontów.

Element wykonany z brzozy składa się z różnych aranżacji, klatek schodowych, szatni i sanitariatu.

Ludzie przechodzą przez to; ludzie pożyczają go, by dosięgnąć podłogi.

Ten element architektoniczny kształtuje się na całej szerokości domu, jest odwrócony, ułożony na podłodze.

Na wyższym poziomie przestrzenie wydają się znajdować pod dach na całej wysokości, co akcentuje to. Łazienki są przestrzenne z płaskim dachem, na którym umieszczono pośrednie oświetlenie.

W różnych przestrzeniach mieszkalnych powiększane są trzy stare drewniane konstrukcje, przekraczające objętości, omijające ściany, znikające i pojawiające się w innych miejscach, oparte na nowej strukturze.

Szczególną uwagę zwrócono na to stare gospodarstwo, aby spełnić obecne standardy energetyczne i komfort wymagany do użytku rodzinnego w 2010 r. - izolacja dachu, parteru i ścian.

Uwzględniono ogrzewanie promiennikowe, panele słoneczne do ciepłej wody, ponowne wykorzystanie wody deszczowej.

Program: Remont wiejskiego domu z XVIII wieku

Klient: prywatny

Lokalizacja: Walhain, Belgia

Główni architekci: i architektury

Zespół projektowy: David Henquinet, Nicolas Iacobellis, Didier Vander Heyden, Olivier Dubucq

Powierzchnia podłogi: 270 m2

Kliknij, aby powiększyć obraz

Kliknij, aby powiększyć obraz

Zobacz też:

Bastogne przez
i Architektury
Dom Satiya przez
i Architektury
Dom K wg
Yoshichika Takagi