Anonim

Apprentice Store od Threefold Architects

Trójdzielni architekci z Londynu przekształcili zestaw magazynów wymienionych w klasie II w dom rodzinny na obrzeżach Bath w Anglii.

Z biegiem lat w dawnym Apprentice Store dodano cztery kolejne budynki, a ta nowa przebudowa łączy je szeregiem schodów i chodników, które falują wokół centralnej ściany, tworząc trasę komunikacyjną przez dom.

Przywrócono oryginalne cechy budynków, z nowoczesnymi interwencjami oddzielonymi od istniejącej struktury.

Odsłonięte drewniane belki i kratownice występują w całej przestrzeni.

Przeszklona ściana po południowej stronie domu kąpie przestrzeń dzienną na otwartym planie w naturalnym świetle i zapewnia panoramiczne widoki na dolinę za nią.

Sypialnia i łazienka rozmieszczone są na dwóch piętrach przy wejściu.

Zdjęcia pochodzą od Charlesa Hosei.

Oto więcej informacji od architektów:

Dawny Apprentice Store - Threefold Architects of London zakończył renowację dawnego sklepu z listy Grade II na obrzeżach Bath.

Apprentice Store był budynkiem pomocniczym do sąsiedniego młyna DeMontalt, który został dodany do ponad 200 lat i przekształcił się w 4 połączone budynki.

Znajdował się w rejestrze zagrożonych budynków dziedzictwa angielskiego i stopniowo zsuwał się w dół doliny z powodu niestabilnej geologii poniżej.

Program stara się być zgodny z ewoluującą historią witryny, przywracając historię i wprowadzając oczywistą nową warstwę współczesnego obłożenia.

Zastosowano sparowaną paletę prostych, wytrzymałych materiałów, aby uzupełnić oryginalną tkaninę i dziedzictwo przemysłowe budynku.

Projekt polegał na połączeniu ze sobą 4 przylegających do siebie, ale niepołączonych budynków za pomocą wstęgi komunikacyjnej przypominającej wstążkę, która faluje wokół dominującej kamiennej ściany centralnej łaźni.

Obieg ma na celu przekazanie wrażenia, że ​​poruszasz się po różnych budynkach, tworząc szereg wizualnych połączeń między nimi.

Kliknij, aby powiększyć obraz

Do domu wchodzi się z północnego dziedzińca do kamiennej przestrzeni o podwójnej wysokości, poprzecinanej mostem na pierwszym piętrze.

Kliknij, aby powiększyć obraz

Przez ciasny otwór w głównej ścianie kręgosłupa, wchodząc na wznoszącą się wstążkę krążącą, wchodzisz do przestrzeni życiowej na otwartym planie skąpanej w naturalnym świetle, gdzie stajesz przed widokiem doliny opadającej pod tobą.

Kliknij, aby powiększyć obraz

Prywatne sypialnie i łazienki są rozmieszczone na dwóch piętrach od strony północnej, podzielone korytarzem wejściowym o podwójnej wysokości połączonym wstęgą.

Image

Kliknij, aby powiększyć obraz

Nowa konstrukcja dachu chudego, aby połączyć, znajdowała się wysoko na ścianie kręgosłupa bathstone.

Image

Kliknij, aby powiększyć obraz

Na styku między oparciem a ścianą znajduje się ciągłe światło dachowe, przyciągające światło słoneczne do ściany na całej długości przestrzeni.

Kliknij, aby powiększyć obraz

Zobacz też:

Tuscany Barn House przez
Julian King Architect
Podwójny dom rodzinny autorstwa
Chris Lim
Haus + autorstwa Anne Menke i Winkens Architekten