Anonim
6T7 Espai Cafe od MSB Estudi Taller

Panele wplecione ze stalowego drutu filtrują światło w połączonej kawiarni i galerii autorstwa hiszpańskich architektów MSB Estudi Taller.

Położona w Olot, w północno-wschodniej Hiszpanii, kawiarnia 6T7 Espai ma gołe betonowe ściany i podłogi.

Grube stalowe płyty zostały użyte do wykonania kabin, prętów i blatów.

Druciane panele okienne zostały ręcznie utkane w pracowni architekta, tworząc nierówną fakturę w przeciwieństwie do surowych mebli i wnętrz.

Zdjęcia pochodzą od Miquel Merce Arquitecte.

Oto kilka dodatkowych informacji z MSB Estudi Taller:

6T7 ESPAI CAFÈ
Stare Miasto, Olot.

6T7 ESPAI CAFÈ to nie tylko zwykła kawiarnia. To miejsce spotkań i spotkań.

Znajduje się w alei na starym mieście, z kamienistymi i szarymi tonami.

Chcieliśmy, aby neutralna przestrzeń reagowała na lokalizację, zintegrowana w kontekście sąsiedztwa. Ta przestrzeń musiała być pusta, czysta i trzeźwa. Jego ściany są miejscem wystaw, kontemplacji.

Przestrzeń była mała. Zoptymalizowaliśmy grupowanie wszystkich elementów paska, zintegrowane, aby pozostawić czysty widok. Cały pojemnik jest wykończony betonem o takim samym wyglądzie i szorstkości otoczenia, ulica: kamienista i szara.

Meble nie mogły ujawnić funkcji, nie mogły naładować przestrzeni, musiały być neutralne. Stworzyliśmy mebel do oglądania, jak rzeźbę. Rzeźba wykonana ze stalowej płyty generuje tempo i poprawia kształt przestrzeni. Rzeźba chce być surowa, „zasadniczo konstruktywna” i chce przenikać przestrzeń: „przestrzeń rzeźbioną”.

Wykończenie jest ciepłe i delikatne; stal została wybrana z ciemnobrązowym odcieniem i ciemnymi smugami, które nadają utworowi naturalną teksturę.

Przestrzeń była niekompletna, pozbawiona cieplejszej atmosfery, z większą wibracją, bardziej humanizowana.

W jednej z fasad wychodzących na ulicę znajduje się element, który filtruje, rozmywa, dzieli światło. Element wibracyjny zapewniający teksturę, szorstkość przestrzeni, w przeciwieństwie do gładkiej powierzchni ścian i mebli. Jeden wykonany przez nas element ręcznie w warsztacie, złożony z ram skręconych drutem stalowym i zawieszony wzdłuż całej ściany, tworząc całkowicie losową kompozycję, elastyczną i filtrowaną. Ręcznie robiony element humanizujący przestrzeń, celowo wykonany w celu zbliżenia i połączenia architektury z ludźmi.