Anonim
Polka Gelato Vonsung

Surowy beton i szorstki wapień zostały pokryte londyńską lodziarnią zaprojektowaną przez studio brandingowe Vonsung.

Sklep Gelato mieści się w zabytkowym budynku na placu Fitzroy, wypełnionym bulwiastymi czarnymi sofami i cylindrycznymi białymi taboretami.

Zaprojektowano również opakowania lodów i oznakowania przy użyciu monochromatycznej palety.

Jedyne kolory, które można znaleźć w sklepie, znajdują się w szafce z lodami.

To druga opowieść na temat Dezeen w tym tygodniu o lodziarni w Londynie, po włoskim straganie z lody, które przywołuje morze - zobacz wszystkie nasze historie o lodziarniach.

Oto kilka dodatkowych szczegółów z Vonsung:

Polka Gelato

Vonsung niedawno ukończył kompleksowy projekt tożsamości dla Polka Gelato, od nazewnictwa, tożsamości, brandingu, oznakowania, strony internetowej po projektowanie przestrzenne. Polka Gelato z siedzibą w obszarze ochrony, Fitzroy Square, otwiera swoje podwoje, aby zaprezentować swój rzemieślniczy sposób tworzenia lodów. Pomimo całej rozmowy o podwójnej recesji w Wielkiej Brytanii, klient chciał zaoferować coś pouczającego, od starego do młodego, poczucia luksusu w przystępnej cenie w tych trudnych czasach.

Ambicją nowej marki lodów było otwarcie sklepu z lodami pozyskiwanymi wyłącznie z najlepszych składników szlachetnych, egzotycznych owoców, ziół, przypraw i smaków. Wizja polegała na przeniesieniu do Londynu odwiecznej historii włoskiego lody, a niedawna podróż do Nowego Jorku wywołała nową rewolucyjną myśl - lody o smaku lody. Aby zrealizować tę wizję, londyńskie studio projektowe Vonsung zostało zaproszone do pracy nad marzeniem.

Charakter zabytkowego budynku położonego w pobliżu Fitzroy Square jest wyraźnie podobny do budynku z epoki londyńskiej. Dylemat polegał na tym, jak uniknąć formuły popkultury w lodziarni, podstawowych kolorów dekoracji wnętrz, bez tworzenia nowoczesnego designu, który koliduje z oryginalną tożsamością budynku.

Wczesną decyzją było umieszczenie kolorowych, pięknie wykonanych żelatek Polki jako centralnego punktu centralnego i sprawienie, aby otaczające wnętrze przypominało rzeźbioną naturę ręcznie robionego gelato.

Koncepcja sklepu bawi się komplementarnymi cechami i związaną z tym dychotomią między mężczyzną i kobietą; dziecko i dorosły; noc i dzień. Znajduje to odzwierciedlenie w projekcie poprzez język formalny i jakość dotykową zastosowanych materiałów wykończeniowych. Otaczające wnętrze jest ujednolicone z jednym kolorem zastosowanym na wszystkich powierzchniach.

Mebel na podłodze, umieszczony w mieszance betonu / wapienia, ma mocną, męską i dynamiczną formę, a oświetlenie podkreśla kobiecość, tworząc bardziej płynne kontury. Sklep został zaprojektowany w bardziej zabawny sposób, tworząc różne strefy, które utrzymują między nimi widok perspektywiczny.

Joseph Sung (dyrektor kreatywny Vonsung) starał się w swoich poprzednich projektach eksperymentować z różnymi sposobami odkrywania materiałów. Wśród naturalnego, starego i sprawdzonego materiału Sung opracował wapno-beton dla tego projektu. Usytuowany w historycznej scenerii Sung czuł, że zestawienie starego i nowego materiału dałoby oczekiwane znaczenie dla obu, czego przykładem jest użycie zewnętrznego materiału architektonicznego w wewnętrznej przestrzeni sklepu z lodami.

Opierając się na informacjach od klienta, Sung utożsamił się ze słowem kluczowym „rzemieślnik” i dołożył wszelkich starań, aby nie dopuścić do tego, aby masywny betonowy materiał był niewygodny dla odwiedzających, ale poczucie umiejętności, kunsztu przestrzeni. Granice wewnętrznej ściany i sufitu zostały tak przepuszczalne, jak to możliwe, za pomocą szczelin i otworów cienia. Ponadto, aby zmniejszyć monolityczny sposób betonu, Sung zmieszał wapień do partii i nałożył gładkie wykończenie na surowy beton.

Rezultatem była przestrzeń wewnętrzna, która rozbudza poczucie bycia wtajemniczonym w otoczeniu; mówiąc najprościej, rozpoznaje to, co może wyglądać w kremowej partii lody. Stosując tę ​​metodę projektowania, Sung zwrócił uwagę na aktualność przestrzeni i architektury. Wszystkie zdolności percepcji i zmysłów, szczególnie dotykowe, ułatwiają obsługę klienta.

Projekt ten, znany z coraz silniejszego minimalizmu, jest najnowszą interpretacją Sunga dotyczącą całości brandingu, choć powściągliwego i pogodnego, ale bogatego w fakturę i delikatne modulowane światło. W celu stworzenia przestrzeni, która z wiekiem będzie się lepiej starzeć, nasz projekt tworzy okrągłe przejście, które pozwala klientowi doświadczyć przestrzeni na wiele sposobów i interpretacji.

Meble wystawiane w kluczowych punktach w całym sklepie tworzą koncepcję przestrzenną, wykorzystując niewielką przestrzeń zmieniającą się w stan otwarty.

Patrząc z zewnątrz, wnętrze przypomina opowieść o statku kosmicznym wylądowanym na Księżycu. Jeśli spróbujesz gałki Polki Gelato, możesz pomyśleć, że jesteś (za) księżycem.