Anonim
Dom w Nishimikuni od Arbol Design

Ogród węża między pokrytymi cedrem ścianami tego domu w Osace autorstwa japońskich architektów Arbol Design (+ pokaz slajdów).

Firma Arbol Design postanowiła zamknąć ogród w wysokich ścianach otaczających posiadłość, aby nie dopuścić do widoku z wysokich budynków mieszkalnych w pobliżu.

„Pojawiły się obawy związane z widokiem z parku i pobliskich apartamentów, a także widokami terenu na budynki na zewnątrz” - powiedział architekt. „Rozwiązaliśmy go, otaczając cały dom ścianą”.

Jednopiętrowy drewniany dom, zaprojektowany dla pary na emeryturze, wyróżnia się na tle betonowych wielopiętrowych bloków mieszkalnych w dzielnicy Nishimikuni w centralnej Osace.

Żwirowy ogród porośnięty małymi drzewami wije się wokół sypialni z przodu nieruchomości, mija jadalnię i obszar tatami, a następnie kończy się obok łazienki z tyłu.

Jego ścieżka jest przerwana przez niewielką część korytarza pośrodku działki, która łączy przednią część domu z tyłu. Duże okna wzdłuż trasy wypełniają pomieszczenia naturalnym światłem i pozwalają docenić liście bez wychodzenia na zewnątrz.

Ściana obwodowa blokuje wszystkie widoki okolicy, więc tylko niebo jest widoczne od wewnątrz, chociaż cienkie pionowe szczeliny pozwalają spojrzeć poza.

Ta sama okładzina cedrowa stosowana na zewnątrz również pokrywa podłogę, podczas gdy inne wykończenia wnętrz są neutralne. Wejście do domu prowadzi przez niepozorne drzwi od strony częściowo zadaszonego przedniego podjazdu.

Już w tym tygodniu opublikowaliśmy kilka japońskich domów. Jedna z nich składa się ze schodów, które składają się wokół regału o podwójnej wysokości, a druga zawiera huśtawki na placu zabaw, które można zawiesić wewnątrz lub na zewnątrz.

Zdjęcia wykonała Yasunori Shimomura.

Zobacz więcej japońskich domów »
Zobacz więcej architektury i designu w Osace »

Czytaj dalej, aby uzyskać więcej informacji od projektantów:

Dom w Nishimikuni

Jakie są jednopiętrowe domy w centrum miast? Ważne jest otoczenie i prywatność, czyli jak wykorzystać przestrzeń zewnętrzną domu. Najbardziej dążyliśmy do prostoty i bogactwa.

Zmniejszając liczbę pomieszczeń tak bardzo, jak to możliwe, umożliwiliśmy stosowanie bogatych materiałów w przestrzeniach. Ponadto zabieraj niepotrzebne historie i wpuszczaj naturalne słońce.

Ten dom został zaprojektowany dla pary na emeryturze, proponując nowy styl parterowego domu położonego w centrum miasta Osaka.

Pojawiły się obawy o widok z parku i pobliskich apartamentów, a także widoki w obrębie terenu na budynki na zewnątrz. Rozwiązaliśmy go, otaczając cały dom ścianą.

Plan piętra - kliknij, aby powiększyć obraz i klucz