Anonim

Joan D'Austria przez odniesienie zewnętrzne

Hiszpańska firma External Reference przekształciła garaż taksówek w Barcelonie w dom i studio dla dyrektora artystycznego z drucianą ramą do prezentowania przedmiotów i łóżkiem ukrytym w części wypoczynkowej na wyspie (+ pokaz slajdów).

Przekształcony magazyn został zaprojektowany przez firmę External Reference dla dyrektora artystycznego Chu Uroza, który chciał domu, w którym mógłby również organizować spotkania, pokazy mody, castingi i sesje zdjęciowe. „Przestrzeń staje się rodzajem zamieszkanej scenerii, w której publiczność i prywatność wchodzą w interakcje z kilkoma pozornymi ograniczeniami” - powiedział architekt.

Część dzienna to otwarta przestrzeń na antresoli na pierwszym piętrze. Ma białą panelową podłogę podzieloną na zygzakowate kontury, które wydają się przepływać przez szereg kątowych siedzisk.

Największa z dwóch sof kryje łóżko, które można w razie potrzeby wysunąć lub schować, a także schowki na czasopisma i teczki. Pozwala to na wykorzystanie pokoju jako sypialni, salonu lub miejsca na castingi i pokazy mody.

Kuchnia, łazienka i garderoba znajdują się po jednej stronie i można je schować za szeregiem przesuwanych drzwi.

Schody łączące antresolę z parterem są zwieńczone białą metalową konstrukcją szkieletową, której mieszkaniec używa do eksponowania różnych przedmiotów i kolekcji projektów.

Na parterze mieści się duża otwarta przestrzeń do sesji zdjęciowych. Pod antresolą znajduje się także biuro i miejsce spotkań.