Anonim

Stół chlebowy autorstwa biura projektowego Airhouse

Druga piekarnia, która pojawi się w tym tygodniu na Dezeen, została zaprojektowana przez japońskie studio Airhouse Design Office i zawiera drzewo wyrastające z zakrzywionego drewnianego kontuaru (+ pokaz slajdów).

Stół chlebowy firmy Airhouse Design Office, położony w centralnej japońskiej prefekturze Gifu, to mała piekarnia z powierzchnią sklepową i kuchnią podzieloną strukturalnym blatem ze sklejki.

Kosze z trzciny cukrowej ułożone z bochenkami chleba i druciane półki z ciastami są układane w odstępach wzdłuż lady, a przezroczyste poliwęglanowe blachy faliste wzdłuż linii frontu i emitują różowy blask, gdy pomieszczenie wieczorem jest oświetlone.

Te same blachy faliste zostały również wykorzystane do wyłożenia ściany i wnętrza drzwi, które mają masywny drewniany uchwyt.

„Licznik sklejki może być wykorzystywany do różnych celów, takich jak powierzchnia wystawowa, kasa kasowa lub przestrzeń robocza do krojenia chleba i zagniatania ciasta”, powiedział architekt Keiichi Kiriyama.

Kuchnia i przestrzeń sprzedaży zostały zaprojektowane tak, aby miały taką samą wagę, a między nimi znajdowała się duża platforma przypominająca stół.

„W przypadku tego sklepu z niewielkim personelem konstrukcja pozwala właścicielowi zawsze mieć wiedzę na temat sytuacji w sklepie i umożliwia różne działania w zależności od ilości produkowanego chleba” - powiedziała Kiriyama.

„W rezultacie tworzy to otwartą atmosferę, sprzyja komunikacji między klientami i piekarzami oraz pokazuje proces od momentu wypieku chleba do momentu sprzedaży” - kontynuował.

Bielone ściany wyłożone są prostymi drewnianymi półkami po obu stronach przestrzeni sklepowej, wypełnionymi roślinami i innymi wypiekami.

W zestawie znajdują się również lampy podwieszane, drewniane deski podłogowe i dwa drewniane krzesła w paski dla klientów obok szklanego frontu okna.

Inne piekarnie prezentowane na Dezeen to portugalska piekarnia z sufitem, która wygląda jak polewane ciasto, piekarnia Suffolk z motywem sroky umieszczonym na blacie i piekarnia Melbourne z wnętrzem zaprojektowanym jako duży kosz na chleb.

Image Plan piętra stołu chlebowego