Projekt

Paul Cocksedge przekształca widok Stambułu w kolorowe koła

Paul Cocksedge przekształca widok Stambułu w kolorowe koła
Anonim

Paul Cocksedge zmienia widok Stambułu na morze dzięki instalacji kolorowych kół

Czerwone, białe i niebieskie półprzezroczyste koła nachodzą na siebie, tworząc ekran stworzony przez londyńskiego projektanta Paula Cocksedge'a na festiwalu w Stambule (+ pokaz slajdów).

Instalacja dysków akrylowych Paula Cocksedge'a z paletą została wzniesiona poza terenem The Seed w tureckim mieście na skraju Cieśniny Bosfor.

Ekran został zainstalowany, aby zbiegać się z WIELKIM Festiwalem Kreatywności, który obchodził brytyjskie i tureckie wzornictwo.

Dyski, po wschodniej stronie wody, tworzyły kolorowe wzory na białej nawierzchni, gdy świeciło przez nie poranne słońce.

„Cokolwiek zrobiłem, musiało to polegać na oglądaniu i doświadczaniu krajobrazu oraz przekształcaniu tego, co widzisz” - powiedział Cocksedge Dezeen.

„To, co lubię w Palette, to sposób, w jaki budzi się do życia tylko w tym otoczeniu, kiedy przezroczystość materiału na nowo definiuje i celebruje krajobraz poza nim: drzewa i rośliny, morze, niebo… samodzielnie. nie jest kompletna - powiedział Cocksedge.

Stosunki kolorów czerwonego, niebieskiego i białego kół o różnych rozmiarach zostały zaczerpnięte z flag brytyjskich i tureckich.

W miejscach nakładających się na siebie formowano różne odcienie, celebrując historyczne powiązania w handlu i kulturze między dwoma krajami. „Kolory łączą się, tworząc wyjątkowy kolor, który celebruje tę współpracę” - powiedział Cocksedge.

Początkowo zaprojektował instalację „malując” kciukiem na iPadzie, i tak powstały okrągłe kształty.

Druty ze stali nierdzewnej utrzymują koła w miejscu, ale nie można ich zobaczyć. Projektant współpracował z inżynierem Christianem Dercksem z Arup, który doradził mu, że byłoby łatwiej, gdyby elementy poruszały się nieznacznie na wietrze, niż pozostały na miejscu.

„Moim początkowym pomysłem było stworzenie sztywnego elementu przymocowanego do balustrady, ale inżynierowie przeprowadzili testy i myśleli, że lepiej pozwolić, aby się poruszył” - powiedział. „Wszystkie mechanizmy znikają, więc kolory unoszą się w Photoshopie”.

Wstępny szkic iPada autorstwa Paula Cocksedge'a

Instalacja została zamówiona przez London Design Festival jako centralny element inauguracyjnego wydarzenia GREAT Festival of Creativity, które odbyło się w dniach 20–22 maja. Po wydarzeniu ekran został zaprezentowany jako prezent dla Stambułu i zostanie przeniesiony do innej lokalizacji w mieście.

Poprzednie instalacje Paula Cocksedge'a obejmują rzeźbę przypominającą kawałki papieru złapane na wietrze i tajemniczy neonowy numer telefonu zawieszony nad londyńską ulicą. Zobacz więcej projektów Paula Cocksedge »

Fotografie są autorstwa Marka Cocksedge.