Anonim

Architekci Möhn + Bouman używają ogrodzenia drewnianego do aktualizacji elewacji centrum opieki

Holenderska pracownia Möhn + Bouman Architects odnowiła wyglądający na instytucjonalne ośrodek opieki pod Rotterdamem, pokrywając fasadę ogrodzeniem wykonanym z drewna kasztanowca (+ pokaz slajdów).

Care Campus to ośrodek mieszkalny dla osób niepełnosprawnych umysłowo, a w dwukondygnacyjnym budynku mieszczą się sale lekcyjne, gabinety zabiegowe i gabinety lekarskie. Möhn + Bouman Architekci otrzymali zlecenie remontu centrum przy ograniczonym budżecie, więc zastosowali proste ogrodzenie do aktualizacji elewacji.

„Wydawało się, że nie ma budżetu na remont, mimo że my i klient czuliśmy, że budynek potrzebuje takiego. Jednak były pieniądze na takie elementy bezpieczeństwa, jak ogrodzenie, więc stał się naszym liftingiem” - powiedział architekt Dezeen architekt René Bouman. „Niektóre części ogrodzenia wokół budynku służą celowi, a inne służą jako okładziny, a my lubimy tę dwuznaczność”.

Firma Möhn + Bouman, której poprzednie projekty obejmowały biuro owinięte w zardzewiałą stal, wykorzystała drewno kasztanowe do odzwierciedlenia położenia budynku, w pobliżu terenów wiejskich na obrzeżach miasta Schiedam - części obszaru metropolitalnego Rotterdam.

„Cały kampus jest przejściem między obszarami wiejskimi i miejskimi, dlatego szukaliśmy naturalnego materiału” - powiedział Bouman. „Drewno kasztanowe jest wyjątkowo trwałe i nie wymaga konserwacji, a jego szorstka konsystencja nam się podobała”

Wiejski motyw jest kontynuowany na elewacji parteru, na której architekci wydrukowali na szkle kolaż ze sklejki z drewna kopertowego autorstwa brytyjskiego fotografa Carola Fultona. Drukowane szkło przepuszcza światło do znajdujących się za nim klas, ale zapewnia również prywatność. Obraz jest kontynuowany wewnątrz na drewnianych panelach ściennych na parterze.

„Bardzo ważne było, aby odnowiony budynek nie był instytucjonalny, dlatego staraliśmy się kontynuować motyw wiejski” - powiedział Bouman. „Ponieważ wielu mieszkańców ma ograniczone zdolności poznawcze, polegają też bardziej na zmysłach, więc elementy dotykowe i sensoryczne były ważne w projekcie”.

Żółty odcień kolażu fotograficznego częściowo wpłynął na kolorystykę budynku, w której znajdują się jaskrawo żółte ramy okienne przy wejściu.