Anonim

Reiach i Hall nadają trzeźwą fasadę Centrum dla odwiedzających Battle of Bannockburn

Reiach i Hall Architekci wykorzystali szare cegły do ​​stworzenia ponurej, pełnej szacunku fasady Centrum Turystycznego Bitwy pod Bannockburn w pobliżu szkockiego miasta Stirling (+ pokaz slajdów).

Reiach i Hall Architekci z Edynburga zbudowali centrum na czas 700. rocznicy bitwy pod Bannockburn, gdzie Szkoci pokonali tysiące angielskich żołnierzy próbujących przejąć kontrolę nad pobliskim zamkiem Stirling.

Centrum znajduje się na terenie, na którym toczyły się walki. Jego forma została zainspirowana tradycyjnymi zabudowaniami wiejskimi, ale została zaprojektowana tak, aby podporządkować się pobliskim zabytkom, w tym pamiątkowej rotundy, kopiecowi, masztowi i brązowej statui jeździeckiej Roberta Bruce'a, króla Szkotów, który przewodził bitwie.

„Budynek nie jest historią - służy jedynie historii - dlatego chcieliśmy, aby była poważna wizualnie i dyskretna, niemal w cieniu” - powiedział architekt Dezeen architekt Neil Gillespie.

Jasne i ciemnoszare cegły nadają budynkowi fakturowaną fasadę, ułożoną na przemian w długie i krótkie sekcje. Perforowane sekcje z cegły nawiązują również do średniowiecznego pancerza kolczastego i umożliwiają dopływ powietrza do instalacji wentylacji mechanicznej znajdującej się na wyższych poziomach budynku.

Wewnątrz ciemna rombowa strona zewnętrzna ustępuje miejsca jaśniejszemu, bardziej przystępnemu wnętrzu, które jest rozmieszczone wokół centralnego dziedzińca. Dziedziniec jest osłonięty od wiatru i zapewnia dodatkową przestrzeń dla kawiarni i wydarzeń.

„Dziedziniec jest bardzo ważny, ponieważ organizuje plan i obieg wokół niego oraz ułatwia poruszanie się po budynku. To klucz do architektury” - wyjaśnił Gillespie.

Korytarze otaczające dziedziniec są wizualnie zmiękczone naturalnymi materiałami i elementami dekoracyjnymi, takimi jak listwy na ścianach i lampy wiszące, również zaprojektowane przez Reiach i Hall. Spadziste dachy sprowadzają również wagę do jednopiętrowej w korytarzach wokół dziedzińca, w przeciwieństwie do imponującej dwukondygnacyjnej elewacji.

„Kontrast był zamierzony” - powiedział Gillespie. „Budynek musiał być zarówno skromny, jak i monumentalny. Próbowaliśmy poślubić potrzebę oznaczenia ważnego miejsca i stworzenia wygodnego miejsca do odpoczynku i napicia się herbaty”.

Odwiedzający wchodzą przez przeszkloną sekcję o podwójnej wysokości we wschodnim skrzydle, która również ma sklep. Kawiarnia znajduje się po drugiej stronie dziedzińca w zachodnim skrzydle, które otwiera się na krajobraz i zabytki. Skrzydło południowe ma toalety, biura i kuchnię, a skrzydło północne ma interaktywną instalację według projektu firmy Bright White, która umożliwia odwiedzającym udział w symulacji bitwy.