Anonim

Invisible Studio buduje warsztaty na palach, używając drzew z okolicznych lasów

Brytyjskie biuro Invisible Studio zbudowało dla siebie warsztat w pobliżu Bath przy użyciu odzyskanych materiałów i drewna z okolicznych lasów (+ pokaz slajdów).

Nowy warsztat Invisible Studio jest zbudowany z nieobrobionego i niesezonowanego drewna uprawianego na miejscu, które było frezowane przez dwa dni. Rama została następnie wzniesiona w ciągu dwóch tygodni, a reszta budynku została ukończona w ciągu dwóch i pół miesiąca.

Założyciel Invisible Studio, Piers Taylor, kierował projektem i budował go z przyjaciółmi, sąsiadami i kolegami - z których żaden nie zbudował wcześniej budynku.

„Ich zaangażowanie w projekt było absolutnie niezbędne. Moja rola była bardziej jak dyrygent. Nie chodziło o to, że jedna osoba dyktuje projekt od góry do dołu” - powiedział Taylor Dezeen.

Proces współpracy oznaczał, że zespół mógł budować przy minimalnej liczbie rysunków, a także pozwalał na odkrycia i improwizacje ad hoc podczas budowy.

„Błędy” niewykwalifikowanego zespołu pozostają widoczne w budynku i nie podjęto żadnych prób ich ukrycia ”- wyjaśnił Taylor.

„Budynek ma na przykład ekscentryczny układ wewnętrznych kołków, a my je zachowaliśmy, ponieważ była to część radości z tego procesu”, powiedział Taylor, który wcześniej pracował nad projektem współpracy ze studentami z londyńskiego stowarzyszenia architektonicznego, aby zbudować warsztaty fasetowane.

Studio o powierzchni 55 metrów kwadratowych jest wzniesione na palach, tworząc przestrzeń pod otwartym warsztatem, w którym biuro może produkować modele w pełnej skali. Betonowe stopy pod palami zostały zmieszane ręcznie i zaprojektowane tak, aby miały jak najmniejszy wpływ wizualny.

Odzyskane okna mają na celu stworzenie ściany skierowanej na południowy zachód, przyciągającej światło słoneczne przez cały dzień. Drewno z rusztowania zostało ponownie wykorzystane do mostu wejściowego i odwrócone do góry nogami na podłogę w środku, która była pomalowana na czerwono za pomocą pozostałości farby z jednego z poprzednich projektów Invisible Studio.

Izolacja została złożona z kawałków, a dodatkowe ciepło zapewnia piec opalany drewnem, który wykorzystuje odpadowe drewno z terenu budowy.

Zewnętrzna strona pokryta jest płytą zorientowaną (OSB), pomalowaną czarną, wodoodporną warstwą. Nieobrobione drewno z otaczającego lasu zostało na nim przymocowane poziomymi paskami i starzeje się do szarego koloru.

„Budynek zaprojektowano tak, aby osiadł w krajobrazie i ewoluował z czasem” - powiedział Taylor.