Anonim
Zakrzywiona betonowa skorupa otacza sklep Paula Smitha firmy System Lab

Flagowy sklep Paula Smitha w stolicy Korei Południowej mieści się w delikatnie zakrzywionej białej skorupie, przerywanej małymi okrągłymi oknami i jasnożółtym wejściem (+ pokaz slajdów).

Studio architektury System Lab zaprojektowało pierwszy sklep południowokoreańskiego projektanta mody Paula Smitha dla witryny w gęsto zbudowanej dzielnicy Gangnam-gu w Seulu, popularnym miejscu zakupów wypełnionym luksusowymi markami.

Nieregularny kształt budynku wynikał z szeregu ograniczeń planistycznych - ograniczenia budynku ograniczyły plan parteru do 330 metrów kwadratowych, ale klient chciał pomieścić większe piętra na wyższych piętrach budynku.

„Musieliśmy stworzyć betonową powłokę o maksymalnym stosunku powierzchni do podłogi w ramach przepisów prawnych, zaokrąglając, wycinając lub łącząc wszystkie krawędzie” - powiedział główny architekt Chanjoong Kim Dezeen.

„Spełnienie wszystkich próśb Paula Smitha było bardzo trudne, kiedy rozważaliśmy obszar ograniczony, a także dzielnicę handlową o dużej gęstości otaczającej ten obszar”.

Obszerny biały budynek rozszerza się na zewnątrz od podstawy, aby pomieścić trzy piętra sklepowe i dwa poziomy biurowe, które różnią się wielkością, kształtem i proporcją. Obejmuje również jeden poziom piwnicy, który jest jedyną kondygnacją o planie prostokąta.

„Kształt budynku musiał być jak najbardziej zawyżony” - powiedziała Kim.

Zakrzywiona biała fasada, wykonana z białego zbrojonego betonu, została odlana w rzeźbionych blokach styropianowych i wykończona półpołyskową farbą pokrywającą połączenia w konstrukcji.

Łukowaty przeszklony otwór z jasnym żółtym obramowaniem tworzy małą powierzchnię ekspozycyjną i wejście w elewacji bez okien.

„Został zbudowany, aby zapewnić agresywny gest w kierunku drogi” - powiedział architekt.

Oznakowanie sklepu jest wyświetlane na zakrzywionym białym drogowskazie, który wyłania się jak teleskop łodzi podwodnej z trawiastego paska po jednej stronie drzwi.

Po drugiej stronie wejścia brama garażowa otwiera się na podziemny parking, na którym można ustawić do 14 pojazdów pionowo pod halą sklepową.

Wzdłuż grzbietu spadzistego dachu biegną strzępy okrągłych okien, oświetlając pomieszczenia biurowe na wyższych piętrach oraz drewniane i betonowe schody łączące poziomy.