Anonim
Most w Barcelonie zostanie zmodernizowany betonem o smogowym smaku i świetlistymi chodnikami

Hiszpańskie studio architektoniczne BCQ ujawniło swoje plany ulepszenia mostu w Barcelonie, dodając rozpuszczający beton beton, posadzone ściany i bruk, które świecą w ciemności.

Rada Miasta Barcelony poprosiła BCQ o modernizację mostu drogowego, który obejmuje Avinguda Meridiana, dwujezdnię, która zapewnia ruch do miasta od północy, aby przekształcić go w nową bramę dla stolicy Katalonii.

Celem jest, aby konstrukcja - zwana mostem Sarajewo - oferowała pieszym przyjemniejsze wrażenia dzięki lepszemu oświetleniu i lepszej jakości powietrza.

„Renowacja i udoskonalenie mostu w Sarajewie jest częścią serii działań mających na celu rozwiązanie problemu pierwszeństwa dla pieszych, aby stać się miejscem spotkania dwóch dzielnic Trinitat” - wyjaśnił BCQ.

„Umożliwia lepszą interakcję między pieszymi i pojazdami, zapewnia przestrzeń z zielonymi arkadami i zmienia wizerunek mostu, aby wyróżnić go jako jedną z bram Barcelony”, dodał zespół.

Istniejąca powierzchnia mostu zostanie zastąpiona betonem fotokatalitycznym - samoczyszczącym się materiałem, który neutralizuje również zanieczyszczenia w powietrzu, absorbując tlenki azotu i przekształcając je w nieszkodliwe substancje.

Technologię, która ma być również cechą włoskiego pawilonu na Milan Expo 2015, można zastosować do białego lub szarego cementu. Zanieczyszczenia, które usunie, zostaną po prostu zmyte przez deszcz.

Plan strony - kliknij, aby powiększyć obraz

W tym betonie elementy luminescencyjne zwane kamieniami jarzeniowymi będą źródłem światła otoczenia. Podobnie jak świecące drogi testowane w Holandii, dodatki te są nieradioaktywne i nietoksyczne i działają poprzez pochłanianie energii słonecznej w ciągu dnia i powolne uwalnianie jej po zmroku.

Liście zapewnią zielone ściany i pergole pokryte roślinami pnącymi. „Ściany roślin poprawiają jakość krajobrazu miejskiego i zapewniają ciągłość niedawno utworzonych nowych terenów zielonych na obu końcach mostu”, powiedział studio.