Anonim
Dom w Montrealu uzupełniony falistą metalową okładziną i żywymi schodami

La Shed Architecture odnowił starą rezydencję w dzielnicy Montreal, dodając taras na dachu otoczony falistym metalem i jasne czerwono-pomarańczowe schody (+ pokaz slajdów).

Kanadyjskie studio La Shed przeprowadziło znaczące prace remontowe w Maison de Gaspé, dwupiętrowym domu i garażu w dzielnicy Villeray, aby stworzyć dom dla pary i dwójki małych dzieci.

Według architektów dom przeszedł szereg przekształceń i fragmentacji od czasu jego pierwszej budowy, tracąc wiele ze swoich pierwotnych cech.

Z tego powodu wybrano całkowicie nową estetykę na zewnątrz, łącząc aneksy pod okładziną z ciemnoczerwonego muru i blachy falistej ze stali.

„Fasada przeszła z czasem wiele przekształceń, które uniemożliwiły renowację” - wyjaśniają architekci.

„Postanowiliśmy stworzyć współczesną fasadę, która bezproblemowo zintegruje się z otaczającymi ją zasobami mieszkaniowymi”.

Aby pogodzić stare i nowe części nieruchomości z lokalną typologią architektury, z przodu domu dodano teksturowane cegły i poczerniałe drewno, zgodnie z sąsiednimi nieruchomościami, a z tyłu zastosowano bardziej nowoczesne i przemysłowe materiały.

„Reliefowe prace nad koronowaniem z cegły nawiązały w nowoczesny sposób do tradycyjnych murowanych ozdób typowych dla otaczającego terenu” - wyjaśniło studio.

Szklane drzwi przesuwne otwierają się na łatę z bladego drewna w tylnym ogrodzie, który jest przeoczony dużymi oknami osadzonymi w ocynkowanej stalowej okładzinie górnej kondygnacji. Część tego tomu na pierwszym piętrze została usunięta, aby stworzyć patio na dachu nad garażem.

Garaż o pojedynczej wysokości obłożony był deskami z jasnego drewna, aby pasowały do ​​tarasu. Ten materiał okładzinowy znajduje się poza szklanymi drzwiami budynku, tworząc wewnętrzne wejście do garażu.

„Usunięcie to pozwoliło zmniejszyć gęstość budynku w stosunku do podwórka, jednocześnie zapewniając ogródkowi dodatkowe naturalne światło i bardziej otwartą linię wzroku” - powiedział architekt.

Wewnątrz pomieszczenia są wykończone bladymi drewnianymi podłogami i białymi ścianami.

Dwie wyspy z blatami ze stali nierdzewnej siedzą równolegle w segmencie kuchennym w otwartym salonie. Jeden z nich zapewnia powierzchnię roboczą, podczas gdy drugi ma zatopiony zlew i płytę grzejną.

Reflektory i przesuwane drzwi są przymocowane do prowadnic sufitowych, co pozwala na oddzielenie dwóch przestrzeni, a schowek na spiżarnię i piekarnik są wpuszczone w białą ścianę oddzielającą kuchnię od pokoju zabaw.

Na placu zabaw małe drzwi z profilem w kształcie domu otwierają się do wnęki za ścianą tablicy szkolnej, zapewniając kryjówkę i domek do zabawy dla dwojga rodziny.

Regał wykonany z listew z jasnego drewna biegnie po jednej stronie przestrzeni życiowej o podwójnej wysokości. Jasne czerwono-pomarańczowe stopnie schodów podnoszą się na bok, zanim lot skręca o 90 stopni i znika za pokrywą półki z książkami.

Na piętrze trzy sypialnie, dwie łazienki i gabinet z przylegającym tarasem rozmieszczone są wokół atrium i oddzielone przesuwanymi drzwiami.

Łazienki wyposażone są w szklane ekrany prysznicowe i są pokryte małymi monochromatycznymi sześciokątnymi i kwadratowymi płytkami.