Anonim
Tainaron Blue Retreat to pensjonat w przebudowanej wieży na greckim wybrzeżu

Ta wieża obronna z początku XIX wieku z widokiem na wybrzeże Cape Tainaron w Grecji została przekształcona w pensjonat z trzema apartamentami umieszczonymi w jej grubych kamiennych ścianach (+ pokaz slajdów).

Architekci Kostas Zouvelos i Kassiani Theodorakakou byli odpowiedzialni za przekształcenie budynku w Tainaron Blue Retreat, który składa się z trzech sypialni ze wspólną kuchnią i częścią śniadaniową.

Wieża jest typowym przykładem tradycyjnych struktur obronnych wznoszonych wokół obrzeży osad na Półwyspie Mani w celu odpierania wrogich ataków i kontrolowania nowo zaatakowanych terytoriów.

Przepisy dotyczące konserwacji ograniczały wszelkie zmiany w konstrukcji budynku, dlatego architekci musieli skoncentrować się na konserwacji kamiennych ścian i integracji nowoczesnych udogodnień z istniejącymi przestrzeniami.

„Przywrócenie tradycyjnego budynku rozwiązało problemy formalne w stosunku do starej faktury muru” - powiedzieli architekci - dzięki czemu ostateczny wygląd wieży sprawia wrażenie budynku wyłaniającego się ze skały, na której się opiera. . ”

Wieża wznosi się ze skały na zboczu wzgórza i jest zbudowana z tego samego kamienia, na którym spoczywa.

Tradycyjną zaprawę znaną jako kourasani, wykonaną z wykorzystaniem miejscowej ziemi terraicznej, proszku ceramicznego, wapna, piasku rzecznego i niewielkiej ilości cementu, nakłada się wewnętrznie i zewnętrznie w celu wzmocnienia ścian.

Oprócz remontu wieży utworzono patio, taras słoneczny i basen bez krawędzi, używając tych samych materiałów, aby zapewnić ich zgodność z istniejącą architekturą.

„Ponieważ formowanie się zewnętrznych przestrzeni musiało zapewniać minimalne zakłócenia, dodanie powierzchni wody zostało dostosowane do konkretnego środowiska i respektowało topografię krajobrazu” - dodali architekci.

„Rezultatem jest równy i jednolity zestaw budynków i przestrzeni o intensywności i charakterze”.

Wieża została podzielona na trzy osobne apartamenty i wspólną jadalnię na pierwszym piętrze, która wychodzi na patio na dachu niewielkiego aneksu.

Na parterze wieży mieści się apartament z pojedynczym łóżkiem wbudowanym we wnękę w grubej kamiennej ścianie. Na podłodze znajduje się podwójne łóżko.

Apartament z podwójnym łóżkiem znajduje się w aneksie ze sklepionym sufitem. Przestrzeń można połączyć z sąsiednim apartamentem, otwierając połączone drzwi.

Na szczycie wieży znajduje się apartament rodzinny składający się z dwóch dwuosobowych sypialni, z główną przestrzenią połączoną z antresolą powyżej za pomocą stałej drabiny.

Mały drewniany balkon, który wystaje z jednej strony wieży, zapewnia widok na morze i okolicę.

Każdy pokój ma własną łazienkę i wbudowane miejsce do przechowywania wykonane ze spawanej stali, która uzupełnia szorstkie kamienne i drewniane powierzchnie.