Anonim

Stara stacja pogotowia ratunkowego przekształcona w dom wakacyjny przez Martę Nowicką i spółkę

Marta Nowicka & Co przekształciła dawną stację pogotowia ratunkowego St John's w East Sussex w Anglii, aby stworzyć rodzinne schronienie z odsłoniętymi ceglanymi ścianami i wykończeniami w stylu industrialnym (+ pokaz slajdów).

Zlokalizowany w mieście Rye garaż karetki został odnowiony przez londyńską firmę, aby stworzyć czteropokojowy dom wakacyjny z dużą przestrzenią dla gości.

Stacja, zwana St John's Rye, została pierwotnie zbudowana przez St John's Ambulance w latach 50. XX wieku, aby pomieścić dwie karetki pogotowia. Znajduje się na prywatnym otoczonym murem dziedzińcu obok gruzińskiego domu oznaczonego jako klasa II, który był wykorzystywany jako kwatera główna służby.

Marta Nowicka stworzyła nową podłogę w sypialni na dwuspadowym dachu i usunęła ściankę działową na parterze, aby stworzyć otwartą przestrzeń dla kuchni, salonu i jadalni.

W całym budynku przywrócono ceglane ściany. Uzupełnieniem są panele z szarego dębu, które pokrywają podłogę całej nieruchomości, a także ściany klatki schodowej o podwójnej wysokości i sypialni. Tam, gdzie nie stosuje się dębu, pomalowane na biało ściany rozjaśniają przestrzeń.

Parter jest umieszczony wokół centralnego betonowego cokołu, który wspiera dwustronny palnik na drewno.

W salonie część kutego światła z kutego żelaza wisi nad dużym stołem wykonanym z odzyskanego drewna plażowego, a kuchnia zawiera szereg medycznych odniesień, które składają hołd dziedzictwu budynku.

„Zgodnie z historycznym otoczeniem, schemat projektu przywołuje średniowieczne niuanse z odsłoniętymi płatwiami z dachu i przestrzeni życiowej wychodzącej z centralnego paleniska” - powiedział architekt.

„Wyspa kuchenna ze szczotkowanej stali nierdzewnej, która nawiązuje do przemysłu medycznego, stanowi dopełnienie piaskowanych, szarych szafek z drewna oraz oszałamiających blatów kuchennych i nakładek z marmuru Carrera” - dodali.

Na pierwszym piętrze w łazience znajduje się wózek ze stali nierdzewnej, który został przekształcony w toaletkę z dużą umywalką i lustrem powyżej.

Architekci zbudowali także dwukondygnacyjne przedłużenie, które tworzy hol wejściowy i gabinet na parterze oraz sypialnię i rodzinną łazienkę na pierwszym piętrze.