Anonim

Betonowy gołębnik przekształcony w bawialnię dla dzieci przez AZO Sequeira

Mała betonowa konstrukcja, niegdyś używana jako dom dla gołębi, została przekształcona przez portugalskie studio AZO Sequeira Arquitectos Associados w pokój zabaw w ogrodzie.

Były gołębnik siedział opuszczony w ogrodzie na tyłach domu Bragi klientów, więc poprosili zespół AZO Sequeira, aby zrobił to miejsce, z którego mogliby skorzystać.

Reakcja architektów polegała na stworzeniu pokoju zabaw na podwyższonej przestrzeni, z której wcześniej korzystały gołębie, podczas gdy pusta przestrzeń pod spodem zawiera teraz łazienkę obsługującą rodzinny basen.

„Postanowiliśmy zaproponować pokój zabaw dla dzieci i balnearium do obsługi basenu. Cała rodzina pokochała ten pomysł” - powiedział projektant.

„Chcieliśmy pokoju zabaw inspirowanego magią, fantazją, a także dziecięcymi marzeniami i wspomnieniami” - kontynuowali. „Przekształciliśmy stary gołębnik w minimalny betonowy„ domek na drzewie ”, który reprezentuje te wspomnienia i fantazje”.

Image

Sam dom jest betonową konstrukcją przypominającą bunkier z dwuspadowym dachem i ścianami o fakturze drewna.

Jest uniesiony nad surowymi kamiennymi ścianami, aby sprawiać wrażenie, że unosi się na powierzchni. Ale w rzeczywistości opiera się na środkowej betonowej ścianie, która jest ledwo widoczna z zewnątrz.

Image

„Szukaliśmy sposobu, aby wyglądało na to, że główny wolumen lewituje, jak domek na drzewie, ale jednocześnie musiał być zrównoważony i czysty” - powiedział architekt.

Pozostały pewne oryginalne detale, takie jak trójkątne otwory, do których wchodziłyby gołębie.

Ale dodano także nowe elementy, w tym srebrne drewniane drzwi i okiennice oraz metalowy portal wejściowy.

Szczegóły w środku są minimalne, jak to możliwe, ale parkiet i oświetlenie zostały zainstalowane.