Anonim
Image

Sleth powiększa postmodernistyczny ratusz w Danii o zakrzywione tafle szkła

Zrywane szklane skrzydła z tego rozszerzenia zaprojektowanego przez duńskie studio Sleth dla postmodernistycznego ratusza w Tønder w południowej Danii.

Image

Sleth wygrał konkurs na rozbudowę i remont Tønder Townhall, który został pierwotnie zaprojektowany przez duńskiego modernistę Jakoba Halldor Gunnløgsson.

Ukończony w 1981 r. Wzorzysty budynek z cegły uważa się lokalnie za postmodernistyczny.

Image

Przedłużenie o powierzchni 3000 metrów kwadratowych celowo kontrastuje liniowy budynek z cegły z jasną białą kolorystyką i wklęsłą fasadą - nawiązanie do krzywizny pobliskiej rzeki.

Długie pasy oszklenia ustawione pionowo w białe ramki skierowane są w głąb bagiennego terenu.

Image

Czterostronne skrzydła odchylają się od obu końców istniejącego budynku, zamykając dziedziniec o powierzchni 1100 metrów kwadratowych między starą i nową częścią budynku.

„Ideą tej propozycji jest dialog między brutalnością i ciężkością oryginalnego budynku, a lekkością i delikatnością nowego budynku” - powiedzieli architekci.

„W ramach projektu nie powstają dwa konkurujące ze sobą budynki, ale dwie części całości, które współpracują ze sobą i uzupełniają się nawzajem”.

Image

„Rozbudowa oryginalnego ratusza Tønder opiera się na zestawieniu historycznego ratusza - klasycznego budynku urzędu publicznego z korytarzami i biurami, recepcji i centralnej sali przylotów - oraz dodatku, który wprowadza coś nowego, wyraźnie otwartego i przejrzysty dom publiczny ”- dodali.

Czerwoną cegłę użyto do wybrukowania wewnętrznego dziedzińca i parteru przedłużenia, nawiązując do konstrukcji budynku, do którego jest przymocowany.

Wewnątrz układ zaprojektowany jako niehierarchiczny zapewnia przestrzeń socjalną dla pracowników.