Architektura

Cadaval i Sola-Morales projektują rekolekcje z kamienia i betonu na meksykańskiej wsi

Cadaval i Sola-Morales projektują rekolekcje z kamienia i betonu na meksykańskiej wsi
Anonim

Kamienne i betonowe rekolekcje stoją u stóp meksykańskiego łańcucha górskiego

Cadaval & Sola-Morales wykorzystał kamienne ściany, betonowy dach i duże połacie przeszkleń, aby obramować widoki na góry z tego weekendowego odosobnienia poza Mexcio.

Praktyka, która ma biura w Hiszpanii i Meksyku, zaprojektowała MA House dla miejsca na obrzeżach Tepoztlán - małego miasteczka 60 kilometrów na południe od miasta Mexcio - gdzie zapewnia weekendowy wypad dla pary.

Architekci chcieli maksymalnie wykorzystać widoki otaczającej bujnej roślinności i pasm górskich, które otaczają posiadłość po jej północnej i południowej stronie.

Studio, które wcześniej zbudowało dwa rekolekcje w tym samym obszarze z betonu, tym razem wybrało kamień jako główny materiał konstrukcyjny ze względu na jego rozpowszechnienie w tym obszarze, a także potrzebę niewielkiej konserwacji i niskich kosztów.

Trzy nieregularne tomy tworzące dom są połączone osłoniętymi patio i rozmieszczone wokół dużego trójkątnego dziedzińca. Ciągły, szorstki betonowy dach jednoczy bloki i patio.

Dach opada w środku i opada w kierunku gór po obu stronach domu. Szczeliny pod tymi szczytami tworzą ściany skierowane na północ i dwa końce skierowane na południe.

„Kształt ma związek z relacją z krajobrazem i niesamowitymi widokami” - powiedział architekt Dezeen.

„Dom to w rzeczywistości trzy pawilony połączone dwoma patio. Dom jest w rzeczywistości geometrią i materiałem. Nic więcej.”

Duże tafle oszklenia ustawiają się również na wewnętrznym dziedzińcu, aby wpuszczać naturalne światło do przestrzeni, a po stronie wschodniej i zachodniej znajduje się kilka otworów, aby uniknąć przeoczenia sąsiednich domów.

Każdy tom ma inną funkcję, a główna trasa komunikacyjna przechodzi między tarasami na zewnątrz. Oba place są obsadzone drzewami, a jedno z nich ma kominek wbudowany w kamienną ścianę.

„Dom jest sekwencją otwartych i ciągle zmieniających się relacji z naturą; i zawsze, za kulisami, dwie ogromne góry Tepoztlán”, powiedział architekt.

Spód szorstkiego betonowego dachu i kamienne ściany pozostają odsłonięte w całej rezydencji.

Od strony północnej blok o planie trójkąta zajmuje kuchnia i salon. Przestrzeń na otwartym planie jest podzielona betonowymi schodami zawieszonymi na stalowej belce metalowymi słupami.

Schody prowadzą na poziom antresoli, która znajduje się w nachyleniu dachu i zajmuje bardziej zaciszną część dzienną z hamakiem przy oknie.

Główna sypialnia o podwójnej wysokości zajmuje skrzydło po wschodniej stronie, gdzie małe betonowe schody zapewniają dostęp do strefy badań na górnym poziomie. Garderoba zajmuje przestrzeń poniżej.

Dwie pozostałe sypialnie z łazienkami stanowią resztę tego skrzydła, a gabinet, sauna i pokój zabaw znajdują się w drugim skrzydle.

Okucia w rezydencji, w tym umywalki łazienkowe i wyspę kuchenną, są zbudowane z betonu, z prostymi białymi i drewnianymi meblami uzupełniającymi grubsze materiały.

Firma Cadaval & Solà-Morales została założona przez Eduardo Cadavala i Clarę Solà-Morales w 2003 roku i ma biura w Hiszpanii i Meksyku.

Inne projekty firmy obejmują przekształcenie opuszczonego budynku w mieszkania i biura oraz dom składający się z dziesięciu sześcianów, które wskazują różne kierunki.

[/MINIMALNA DŁUGOŚĆ]