Anonim
Image ADR umieszcza małą destylarnię białych owoców wśród XIX-wiecznych budynków gospodarczych w Czechach

Architektoniczne studio ADR dodało tę dwuspadową gorzelnię owoców do farmy w Czechach, wyposażoną w pomalowane na biało ceglane ściany, małe kwadratowe okna i czarne spiralne schody.

Image

Architekci dodali wolnostojącą gorzelnię do budynków gospodarczych gospodarstwa znajdującego się w pobliżu sadu jabłkowego w Javornicach - wsi w Czechach Południowych - tworząc częściowo zamknięty i chroniony dziedziniec.

Image

Projekt dwuspadowy i czarne dachówki mają wtopić się w miejscowy język architektury, ale architekci zdecydowali się na użycie pomalowanych na biało ceglanych ścian, aby podkreślić jego znaczenie.

„Z daleka, po przybyciu do Javornice, na pierwszy rzut oka nie widać, że jest to nowy budynek, po bliższym i bardziej szczegółowym badaniu jest to jednak dość oczywiste” - wyjaśniają architekci. „Więc gorzelnia stała się naturalną częścią wioski”.

Wewnątrz budynku pomalowane na czarno belki dachowe kontrastują z odsłoniętymi białymi ścianami z cegieł i panelami dachowymi, a ściany przebijane są nieregularnie rozmieszczonymi małymi kwadratowymi oknami.

Spiralne, czarne stalowe schody prowadzą do sypialni dla gości, która znajduje się po jednej stronie poddasza. Ma wbudowane łóżko i małe drewniane biurko do nauki umieszczone pod dużym świetlikiem.

Architekci odnowili również i odnowili istniejące budynki, aby uwzględnić wszystkie niezbędne urządzenia dla gorzelni Javornice.

Image

Udogodnienia obejmują teraz sklep, sklep z owocami, chłodnię, fermentację, garaż, a także zakwaterowanie dla mieszkańców i gości oraz pub z dużą salą taneczną.

Celem renowacji było zachowanie jak największej liczby oryginalnych elementów architektonicznych. Tam, gdzie nie było to możliwe, architekci starali się zastosować cechy podobne do otaczającego stylu południowoczeskiego.

Image

„Propozycje budynków, elewacji i kształtu dachu były pod znaczącym wpływem bezpośredniego otoczenia, dlatego też zastosowano tradycyjne rozwiązania zarówno w zakresie kształtu, jak i materiału”, powiedział architekt.

„Do nowych budynków wybraliśmy nowe materiały, współczesne, ale z poszanowaniem dla oryginalnych budynków”.

Tradycyjne czerwone dachówki występują w oryginalnych budynkach, a konstrukcje zastępcze są oznaczone czarnymi dachami. Większość ścian pokryta jest tradycyjnym tynkiem wapiennym, ale nowe drewniane konstrukcje pokryte są boazerią.

Dziedziniec, weranda i inne przestrzenie wokół budynków są wyłożone kamieniem naturalnym.

Image

W przypadku pokoi gościnnych znajdujących się na pierwszym piętrze drewnianej stodoły architekci połączyli pomalowane na biało ściany z drewnianymi ramami okien i ramy łóżka oraz czarnym piecem opalanym drewnem

Image

Bar i tradycyjne wykończenia znajdują się w pubie i sali tanecznej, w tym dekoracyjne tapety i pomalowane na czerwono ramy okienne. Zielone drewniane deski wzdłuż ścian w barze i jadalni, a meble w ciemniejszym drewnie.

Image