Anonim
Image

Okładziny Birdseye Design mieszkające w Vermont w odzyskanych drewnianych deskach

Amerykańskie studio Birdseye Design czerpało wskazówki z tradycyjnych szop drzewnych, tworząc ten pensjonat na zalesionym terenie w północnej części Vermont.

Projekt - odpowiednio nazwany Woodshed - znajduje się u podnóża Gór Zielonych w Pomfret w stanie Vermont. Położone jest na polanie na pochyłym, zalesionym terenie.

Image

Przy projektowaniu mieszkania - które służy zarówno jako pensjonat, jak i przestrzeń rozrywki - architekci wzięli pod uwagę wiejską architekturę.

„Projekt jest zainspirowany koncepcyjnie drewnopodobnym drewnem - znanym i kultowym elementem krajobrazu Vermont” - powiedział Birdseye Design, studio projektowe z Richmond.

Mieszkania składające się z dwóch brył z asymetrycznymi dachami dwuspadowymi. Tomy są połączone centralnym przedsionkiem wejściowym, który wychodzi na taras.

Mieszkanie jest „wizualnie rezerwowane” przez wolnostojący garaż, zwieńczony podobnym dwuspadowym dachem.

Image

Budynek obłożony jest przerobionymi deskami jodły i sosny Douglas, które wcześniej były używane do szermierki śnieżnej i zagrody dla koni.

„Dołożono wszelkich starań, aby zminimalizować ilość detali i po prostu wyrazić naturalne piękno zwietrzałych desek”, powiedziała firma.

Image

Po zachodniej stronie mieszkania, widocznej z drogi poniżej, ciągła drewniana fasada przywołuje ścianę kraty tradycyjnego szopa.

Kilka warstw planszy zapewnia grę światła i cienia, zapewniając jednocześnie prywatność.

Image

„Poziomy ściany osłonowej są wyszczególnione, aby stworzyć ekran przed szklanym przedsionkiem wejściowym i zminimalizować widoczność dla gapiów” - powiedzieli architekci.

Elewacja wschodnia spogląda w stronę wzgórza i wymagała mniej prywatności. Siding drewniany został połączony z połaciami szkła, które oferują rozległe widoki i wciągają krajobraz.

Drewniana bocznica była kontynuowana wewnątrz w holu wejściowym, który ma również przeszkloną ścianę, która zapewnia widok na krajobraz. Przedsionek wychodzi na umeblowany kamienny taras, na którym można odpocząć przed kominkiem.

Kwatery gościnne zostały umieszczone w południowej części budynku, w której mieszczą się trzy sypialnie, kuchnia i przestrzeń mieszkalna.

Funkcje rozrywkowe znajdowały się w północnym skrzydle, w tym pokój gier, bar, część wypoczynkowa i dwustronny kominek.

„Każde skrzydło jest zaprojektowane tak, aby zmaksymalizować ekspozycję na wschodnie zbocze domu, z dużymi szklanymi ścianami obejmującymi każdy pokój i owijającymi się po rogach”, powiedziała firma.