Anonim
Image

Design Hound ukrywa drugą kondygnację domu Austin za fasetowanym dachem

Firma projektowa Austin Design Hound ukryła wnętrze przypominające spa za subtelną fasadą tej lokalnej rezydencji.

Dwupiętrowy Indian Trail House znajduje się w starej dzielnicy Austin w Teksasie. Zbliżając się do limitu wielkości określonego przez ograniczenia społeczności, klienci chcieli zminimalizować wygląd domu na ulicy z przeważnie niskimi mieszkaniami.

„Na powierzchni 2 960 stóp kwadratowych (275 metrów kwadratowych) cały dom znajduje się poniżej maksymalnego poziomu rozwoju dozwolonego na działce”, powiedział Dezeen, zasada Design Hound, Kevin Stewart. „Jednak klient specjalnie poprosił o dom, który nie byłby wizualnie przytłaczający / masywny i nadawałby się do ponadczasowej wrażliwości projektowej”.

Czarny dach pomaga nadać domowi niski profil. Opada z grzbietu na fasadę jako trójkąt, pokrywający górne piętro.

Architekci dodatkowo wzmocnili iluzję jednopiętrowej rezydencji, odsuwając ją dalej od ulicy niż jej sąsiedzi.

Poszycie ścian zewnętrznych w poczerniałym poszyciu z drewna i białym stiuku, firma chciała nadać domowi wytworny wygląd zewnętrzny.

Image

„Zwęglone drewno z jasnoszarą bejcą dla uzyskania bardziej eleganckiego wyglądu zostało wybrane jako punkt wyjścia” - powiedział Stewart. „Biały stiuk został następnie wybrany jako neutralny, ponadczasowy kontrastowy materiał, który nadałby drewnu większy nacisk”.

Drewno zostało przygotowane przy użyciu shou-sugi-ban, tradycyjnej japońskiej metody zwęglania, która sprawia, że ​​drewno jest bardziej odporne na działanie żywiołów i nadaje mu charakterystyczną czarną estetykę. Inne domy w Austin z okładziną wykonaną za pomocą tej techniki obejmują prefabrykowane przedłużenie bungalowu nad jeziorem i rustykalny dom na wzgórzu z nowoczesnym wnętrzem.

W Indian Trail House dwie twarze tworzące północną fasadę odwracają się w stronę domu w pobliżu linii środkowej. Architekci wypełnili powstałą niszę szkłem, które sięga od ziemi do dachu, gdzie rozwija się w duże okno wyrzeźbione na pierwszym piętrze.

Ciemny próg spoczywa w oszkleniu. Architekci wysunęli wzór drzwi pionowo poza ościeżnicę. Wygląd większego wejścia zwiększa ogólną iluzję małego domu.

W rezydencji połączona kuchnia, jadalnia i salon tworzą otwartą przestrzeń po lewej stronie przedpokoju.

Prywatne kwatery są podzielone na dwa piętra. Na południowym końcu salonu schody zapewniają dostęp do sypialni powyżej. Kieszonkowe drzwi zakrywają wejście do głównej sypialni, apartamentu gościnnego i gabinetu w południowej części planu na parterze.

Image

Układ obejmuje dwie prywatne przestrzenie zewnętrzne. Sypialnia dla gości, salon i północny garaż otaczają wspólny dziedziniec. Główna sypialnia prowadzi na zadaszony taras.

„Oddzielenie dziedzińca miało ogromne znaczenie dla naszego klienta i jest to dość trudne do osiągnięcia w przypadku typowej działki mieszkalnej” - powiedział Stewart.

„Na szczęście sąsiedni dom był ograniczony z tyłu chronionym drzewem na ich działce, dzięki czemu byliśmy w stanie określić linie wzroku z tego domu i zmaksymalizować ekspozycję na chronione drzewo, a także widoki na zachód”.

Dzieląc plan piętra na obszary prywatne i wspólne oraz zapewniając prywatne tarasy, architekci zamierzali, aby dom przywołał sanktuarium.

Wnętrze dodaje atmosfery spokojnego odosobnienia. Monochromatyczne wnętrze zaakcentowane orzechem zostało wybrane, aby wywołać spokój, a miękkie naturalne oświetlenie ma na celu zwiększenie spokoju.