Anonim
Image

Kopenhaskie hospicjum NORD Architects ma na celu zapewnienie „wyjątkowego miejsca na ostatnią podróż”

NORD Architekci w Kopenhadze ukończyli hospicjum dla pacjentów paliatywnych w sercu duńskiej stolicy, ze złotymi fasadami z zakrzywionymi wycięciami otaczającymi ciche podwórka.

Image

Hospicjum miejskie NORD Architekci znajduje się w gęsto zaludnionej dzielnicy Frederiksberg.

Jednym z głównych celów projektu było zapewnienie spokojnego środowiska w tym kontekście, w którym hospicjum jest otoczone mieszkaniami i zabytkowymi budynkami.

Image

„Hospicjum miejskie to subtelne i innowacyjne podejście do tego, jak nowoczesne hospicjum można umieścić w tkaninie miejskiej w sposób uwzględniający zarówno użytkowników, jak i sąsiadów” - powiedział partner studia, Morten Rask Gregersen.

„Aby to osiągnąć, stworzyliśmy budynek z integracyjnym i przyjaznym wyrazem, który stwarza możliwości zarówno dla społeczności, jak i prywatności w tym samym czasie”.

Nieregularnie ukształtowane miejsce i bliskość sąsiednich budynków świadczyły o projekcie, który rozciąga się w niektórych kierunkach, podczas gdy wgłębione fragmenty elewacji tworzą bardziej prywatny charakter tam, gdzie jest to wymagane.

Całkowita masa budynku podzielona jest na szereg mniejszych jednostek, które są połączone zakrzywionymi korytarzami, które optymalizują przepływ ruchu i zwiększają poczucie połączenia między różnymi obszarami.

Połączenie zakrzywionych i prostoliniowych form mieści pokoje dla pacjentów, pomieszczenia ogólnodostępne i obszary zabiegowe na całym obwodzie budynku.

W centrum znajduje się prywatny wewnętrzny dziedziniec otoczony przestrzeniami komunikacyjnymi i obszarami nadającymi się do swobodnych spotkań lub miłych spotkań towarzyskich. Łukowa antresola na piętrze wychodzi na dziedziniec.

Inne zakrzywione wgłębienia na zewnątrz zapewniają przestrzeń dla mniejszych zewnętrznych tarasów lub ogrodów, które są widoczne z obu dwóch poziomów budynku.

Płaskie i zakrzywione elewacje hospicjum są całkowicie pokryte metalowymi panelami o ciepłym tonie, które uzupełniają drewniane okiennice i inne dotykowe detale.

Innym kluczowym celem budynku jest wykorzystanie architektury do tworzenia przestrzeni, które pozytywnie wpłyną na doświadczenia pacjentów paliatywnych, którzy zbliżają się do końca życia.

„W oparciu o najlepsze narzędzia architektury i wiedzę klienta stworzyliśmy dom, w którym można się rozstać z życiem w bezpiecznym środowisku” - wyjaśniła kierownik projektu Mia Baarup Tofte.

„To była niesamowita podróż, podczas której my, wraz z klientem i ich pracownikami, opracowaliśmy wyjątkowe miejsce na ostatnią podróż. Tworzenie dobrego miejsca na śmierć było od samego początku.”

Image

NORD Architekci ściśle współpracowali z personelem i użytkownikami hospicjum, aby opracować rozwiązanie odpowiadające wymaganiom wszystkich interesariuszy.

„[Ten proces] zapewnia użytkownikom szczególną wierność ukończonemu budynkowi” - powiedział Baarup Tofte. „Oni już znają budynek i pomogli zapewnić optymalne rozmieszczenie wszystkich funkcji budynku”.

Studio było także odpowiedzialne za ośrodek opieki onkologicznej w Kopenhadze, który przypomina skupisko domów zgrupowanych pod dachem przypominającym origami.