Anonim
Image

SO-IL wyobraża sobie przyszłość zrównoważonego życia w mieście dzięki filtrującemu powietrze domowi MINI Living

Nowojorska firma SO-IL zbudowała prototypowy dom w MINI Living space w Mediolanie, z białą siatką zewnętrzną zaprojektowaną do filtrowania miejskiego powietrza i pokrytym rośliną dachem.

Instalacja MINI Living - Breathe, trwająca tydzień projektowania w Mediolanie, jest prototypem budynku „dbającym o zasoby”, który oferuje zrównoważone rozwiązanie wspólnego, kompaktowego życia w mieście.

Znajduje się w centrum zainteresowania Dezeen x MINI Living Initiative, badania nad tym, w jaki sposób architektura i design mogą przyczynić się do lepszej przyszłości w mieście.

Image

Aby maksymalnie wykorzystać wąski dziedziniec, SO-IL ustawiła w stosy przestrzeń mieszkalną, tworząc wąską, trzypiętrową modułową konstrukcję, która może pomieścić do trzech osób i pomieścić do sześciu potencjalnych pokoi.

Owijająca dom biała siatkowa skóra pokryta jest PCV, przeznaczonym do filtrowania i neutralizacji powietrza. Ogród na dachu na górze jest wypełniony roślinami mającymi na celu dalszą poprawę jakości powietrza i mikroklimatu miejskiego.

Wewnątrz domu przepuszczające światło tekstylne ściany oddzielają przestrzenie. Oferują również dużo naturalnego światła w środku, a także oferują widoki między różnymi obszarami - i nie mają dużo prywatności.

Image

„MINI Living - Breathe zapewnia swoim mieszkańcom bezpośredni kontakt ze swoim otoczeniem” - powiedziała Ilias Papageorgiou, dyrektor SO-IL. „Uczyniając życie aktywnym doświadczeniem, instalacja zachęca odwiedzających do skonfrontowania się z naszą tendencją do przyjmowania zasobów za coś oczywistego”.

Image

„Uważamy instalację za aktywny ekosystem, który wnosi pozytywny wkład w życie i doświadczenia ludzi, którzy tam mieszkają, oraz w mikroklimat miejski, przedstawiony tutaj poprzez inteligentne wykorzystanie zasobów niezbędnych do życia - tj. Powietrza, wody i światła, ”dodał Oke Hauser, kreatywny lider MINI LIVING.

Image

Spiralne schody łączą cztery poziomy domu. Zawiera mieszankę kieszeni na odpoczynek i sen, a także wspólne i wspólne działania.

Kuchnia zajmuje parter, a główna sypialnia znajduje się powyżej i ma garderobę, wyposażoną w ciężarki do ćwiczeń, z jednej strony.

Hamak wypełniony poduszkami zapewnia łóżko z drugiej, a drewniana drabina prowadzi do innego łóżka umieszczonego nad nim.

Image

Na drugim piętrze w mokrym pokoju znajduje się stojący prysznic i metalowa szafka, ustawione obok innego łóżka pokrytego białym baldachimem z siatki.

Zbiornik na wodę deszczową jest zainstalowany na dachu i podłączony do przezroczystego odpływu, który prowadzi do łazienki i kuchni.

Image

Dom można łatwo zdemontować i zmontować w innych miejscach, a zewnętrzną powłokę można wymienić na taką, która działa odpowiednio do różnych klimatów.

Image

Firma SO – IL została założona przez Floriana Idenburga i Jing Liu w 2008 roku, a później dołączyła do niej Papageorgiou. Studio zajęło 135 miejsce na inauguracyjnej liście Dezeen Hot List, przewodniku po najbardziej godnych uwagi i poszukiwanych graczach w świecie designu.

Inne projekty firmy obejmują elastyczny, wypełniony światłem salon wystawowy dla siedziby głównej Versace w Nowym Jorku oraz dodanie dekoracyjnego ceglanego wejścia do galerii Tina Kim na Manhattanie.