Anonim
Image

Inspirowana brutalizmem rezydencja Clauwers & Simon usytuowana jest wokół centralnego dziedzińca

Ten prosty betonowo-drewniany dom z drewnianymi deskami autorstwa Clauwers & Simon na wsi w Belgii jest rozmieszczony wokół oszklonego dziedzińca.

Image

Lokalne studio zostało zainspirowane pracami belgijskiego architekta Juliaana Lampensa, którego budynki w stylu brutalistycznym z lat 60. XX wieku szeroko wykorzystywały beton zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz.

W hołdzie dla niego beton z desek tworzy zewnętrzne ściany nieruchomości, podczas gdy pionowe listwy z drewna otaczają okna na pierwszym piętrze i wpuszczone wejście na parter.

Pojemnik ma monospadowy dach, który pochyla się w kierunku dużego ogrodu.

„Pionowe drewniane okładziny naprzemiennie z betonowymi ścianami przyczyniającymi się do cieplejszego charakteru i zwiększania objętości”, powiedział Clauwers & Simon, który zaprojektował dom dla klienta w belgijskiej prowincji Limburg.

„Beton jest szorstki, ale jednocześnie jego objętość jest nadal elegancka ze względu na wyraźnie spadzisty dach”.

Mieszkańcy wchodzą do domu przez obrotowe drewniane drzwi, gdzie spotykają się z centralnym dziedzińcem zamkniętym w taflach szkła, które rozciągają się od podłogi aż do sufitu.

Pokoje zarówno na parterze, jak i na pierwszym piętrze są rozproszone wokół krawędzi dziedzińca, co wprowadza naturalne światło do minimalnie wykończonych wnętrz.

Kilka okrągłych okien zakrywa ścianę klatki schodowej tym zielonym miejscem i odbija światło na sąsiednią ścianę.

Materialność zewnętrzna trwa wewnątrz nieruchomości, gdzie ściany, sufity i podłogi są wykonane z odsłoniętego betonu.

Sekcje okładzin jesionowych dodają ciepła przeważnie szarej przestrzeni mieszkalnej na poziomie gruntu.

Kontrast zapewniają również czarne panele MDF używane do szafek kuchennych, a drzwi od wyspy i podłogi do sufitu do ogrodu są ozdobione białymi zasłonami, aby „wprowadzić śródziemnomorski klimat do domu”.

Przesuwne drzwi oddzielają salon od gabinetu, tworząc przestrzeń do prywatności na parterze na otwartym planie.

Na górze drewno wykłada podłogę, podczas gdy pochyły betonowy sufit jest odsłonięty, a łazienka pokryta płytkami z granitu.

Betonowa konstrukcja obłożona tym samym drewnem jesionowym stoi w tylnym ogrodzie i czeka na przekształcenie w basen.