Anonim
Image

Kamienne płetwy pokrywają pochyłe ściany domu na zboczu góry w pobliżu Seulu

Wapienne rastry i skrzynkowe okna pokrywają kątowe ściany tego domu poza Seulem, który został zaprojektowany przez lokalne studio Poly.m.ur na trzy pokolenia tej samej rodziny.

Image

Deep House znajduje się w malowniczej strefie ochronnej u stóp szlaku prowadzącego do Bukansan, góry na północnych obrzeżach Seulu w dystrykcie Jongno.

Image

Starszy klient Poly.m.ur poprosił o dom, który byłby odpowiedni zarówno dla niego, jak i dla młodej rodziny jego syna.

Chciał wielkich punktów widokowych w okolicy, ale lokalne warunki planowania pozwoliły jedynie na budowę dwukondygnacyjnego domu o maksymalnej wysokości ośmiu metrów.

Image

Pracownia, prowadzona przez architekta Homin Kima, chcąc uczynić dom wyższym niż ten, znalazła lukę, która oznaczała, że ​​wysokość można by zwiększyć do 12 metrów, gdyby nachylenie dachu było nachylone w stosunku 1: 3.

Kim podzieliła rezydencję na pięć bloków, z których trzy mają dwie kondygnacje wysokości i dwie jedną kondygnację, i nadała jednej stronie dachu nachylenie tego kąta. Fasada od strony południowej pochyla się, aby ją spotkać i tworzy drugą stronę dachu.

Pionowe kamienne żaluzje pokrywające elewacje zapobiegają przegrzaniu domu, ale są również zaprojektowane tak, aby wtapiać się w naturalną scenerię i nawiązywać do sąsiednich pokrytych płytkami rezydencji.

Image

„Najbardziej uderzającą cechą Deep House jest dach nachylony pod kątem, który bezbłędnie usprawnia ściany, tworząc jedną całość” - twierdzą architekci.

„Opierając się na konwencjonalnym zastosowaniu koncepcji dachu i okapu oraz przyjmując zewnętrzne żaluzje kamienne, objętość Deep House jest rozproszona na płytkiej głębokości na całej długości” - kontynuowali.

Tomy stopniowo przesuwają się do przodu, aby otworzyć boczne widoki z dużych narożnych okien, nad którymi pracowali architekci po zauważeniu tej samej funkcji w poprzednim domu klienta.

Niektóre otwory są wcięte w elewacji, a inne wystają na zewnątrz, tworząc zakamarki dla mieszkańców, aby cieszyć się popołudniową herbatą lub zrelaksować się przy książce.

„Pomieszczenia i wielkość okien narożnych zostały strategicznie rozmieszczone, aby umożliwić maksymalne wykorzystanie spektakularnej scenerii od wewnątrz, przy jednoczesnym zminimalizowaniu negatywnego wpływu zimnego przeciągu” - wyjaśniają architekci.

„Narożne okna tworzą również„ pomieszczenie wewnątrz pokoju ”, które nie jest oddzielone żadną fizyczną granicą ścian” - kontynuowali. „Pokój może wydawać się jedną przestrzenią, ale możemy wyraźnie dostrzec, że istnieje tam niezależna przestrzeń”.

Image Ogród owija przód domu, a wejście znajduje się na poziomie podziemnym od strony wschodniej, gdzie fasada jest wykonana z odsłoniętego betonu. Ogród owija przód domu, a wejście znajduje się na poziomie podziemnym po wschodniej stronie, gdzie fasada wykonana jest z odsłoniętego betonu.
Image

Starsze pokolenie zajmuje parter domu, na którym znajduje się otwarta przestrzeń mieszkalna, dwie sypialnie, a także gabinet i łazienka.

Winda łączy dolne i górne poziomy, aby ułatwić poruszanie się klientowi, który ma trudności z korzystaniem ze schodów.

Image

Młodsze pokolenia zajmują te górne poziomy, z najbardziej wysuniętym na zachód blokiem wychodzącym na taras na dachu, który rozciąga się na szczycie dwóch bloków o pojedynczej wysokości.

Image

Inne rezydencje w Seulu i okolicach obejmują dom ze składanymi schodami i strych dla kotów, a drugi z małymi oknami i ukośnymi oznaczeniami.