Anonim
Image

Tonkin Liu wznosi „zamkową” rezydencję na białych klifach Dover

Gładkie białe ściany falują, tworząc okna wykuszowe dla tego domu brytyjskiego studia Tonkin Liu, które stoi na słynnych białych klifach Dover.

Londyńscy architekci zaprojektowali Ness Point House dla odsłoniętego miejsca na szczycie klifu 65 metrów nad poziomem morza na południowo-wschodnim wybrzeżu Anglii.

Marszczona fasada od strony morza ustawia duże okna w przeciwnych kierunkach, aby podziwiać widoki różnych części wybrzeża, w tym Ness Point, najbardziej wysuniętej na wschód części Wysp Brytyjskich, od której pochodzi nazwa projektu.

Image

Jego jasne białe ściany nadają domowi okazały wygląd z frontowego ogrodu i morza poniżej, zielony dach łagodnie opada w kierunku drogi przechodzącej z tyłu terenu, aby zmniejszyć jego obecność.

„Ness Point został zaprojektowany tak, jakby wyrósł z ziemi, na której jest osadzony” - powiedzieli architekci. „Skulony w ziemi z pofałdowanymi grubymi ścianami na całej długości, jest skonstruowany jako podróż z widokami, które wciągają otaczający krajobraz do domu.”

Image

„Każde pomieszczenie jest zorientowane na inny aspekt krajobrazu, przez przepływające statki Kanału La Manche, w kierunku słońca wschodzącego z morza podczas przesilenia zimowego i nad przybrzeżne klify o nazwie Ness Point” - dodali.

Image

Jasna biała estetyka jest kontynuowana w pomieszczeniach, kładąc nacisk na widoki na ogrody i morze, a także na niebo przez pochyłe oszklenie i oculus nad wanną.

Zakrzywione ściany i przestrzenie skylit nadają niektórym pokojom przepastną jakość.

„Wnętrze nabiera dynamiki zmieniającego się dnia, dzięki czemu budynek staje się częścią większego płótna ciągle zmieniającej się pogody na wybrzeżu” - powiedział architekt.

Sekwencje pokoi są rozmieszczone wzdłuż korytarza, który biegnie wzdłuż jednej strony planu, zarówno na dolnym, jak i na wyższym piętrze.

Na poziomie terenu garaż znajduje się najbliżej drogi z tyłu działki, a kuchnia, jadalnia i salon są umieszczone bliżej przodu, aby podziwiać widoki.

Powyżej cztery sypialnie z łazienkami rozmieszczone są w podobny sposób liniowy, co daje pierwszeństwo apartamentowi typu master z widokiem na morze.

Uwzględniając odsłoniętą lokalizację i wilgotne warunki, architekci zaprojektowali dom tak, aby był bardzo szczelny i izolowany, i nadał mu zielony dach, który zbiera i zatrzymuje wodę deszczową.

Gdy zielony dach dojrzewa, jego celem jest połączenie domu z ogrodami i krajobrazem przybrzeżnym.

„Podobne do zamku Ness Point House wykorzystuje systemy odzysku ciepła i słonecznej energii odnawialnej, aby zmaksymalizować efektywność energetyczną w zimie, podczas gdy długi świetlik w galerii i ekologiczne otwory wentylacyjne umożliwiają pasywne chłodzenie dla równie narażonego na słońce letniego słońca” - dodali architekci.

Image

Mike Tonkin i Anna Liu założyli londyńską praktykę w 2002 roku.