Anonim
Image

Pływające stalowe schody zajmują centralną pozycję w granitowym domu Marcosa Miguéleza

Klatka schodowa z wspornikowymi stopniami łączy bibliotekę i salon w centrum tego szorstkiego domu z granitu w hiszpańskim mieście Magaz de Abajo.

Image

Lokalny architekt Marcos Miguélez został poproszony o stworzenie pierwszego domu dla młodej pary zainteresowanej współczesną architekturą.

Casa VMS zajmuje trójkątną działkę na obrzeżach miasta, graniczącą z sadem drzew owocowych, małą polną drogą i większą ulicą.

Ogromne bloki z jasnego granitu użyte do obłożenia zewnętrznej części parteru nadają budynkowi solidną i rustykalną estetykę. Belki wchodzące w skład stalowej ramy konstrukcyjnej wystają przez elewacje.

„Budynek reinterpretuje esencję tradycyjnego muru z wielkimi grubymi kamiennymi ścianami, które solidnie chronią przestrzeń domową” - powiedział Miguélez.

Plan domu zawiera dwie wyraźne osie, które biegną wzdłuż granic terenu. Dzielone dużymi oknami fragmenty elewacji zostały przesunięte, aby rozbić monolityczną kompozycję domu.

Image

Dwie sypialnie i garaż są ustawione wzdłuż jednej krawędzi, a salon, kuchnia i jadalnia na otwartym planie rozgałęziają się pod kątem.

Układ wewnętrzny został poinformowany chęcią śledzenia ruchu słońca w ciągu dnia. Sypialnie otrzymują poranne światło słoneczne, a pionowy otwór w zachodniej fasadzie pozwala ciemnemu światłu oświetlić salon.

Image

Chłodniejsza północna fasada zawiera wejście i funkcjonalne przestrzenie, w tym garaż, pralnię i schowek.

W południowej fasadzie znajdują się okna, które obramowują widok na krajobraz z kuchni, salonu, jadalni i biblioteki na antresoli.

Biblioteka zajmuje dodatkowy wolumin umieszczony na głównej części dziennej. Odsłonięta obudowa odróżnia go od dolnego poziomu pokrytego kamieniem.

Do antresoli można się dostać po schodach z wspornikowymi stopniami, które wydają się unosić nad betonową podłogą.

„Odkąd rozpoczęliśmy modele tego projektu, pokochaliśmy pomysł stworzenia czystej grupy stalowych platform, aby uzyskać dostęp do strychu” - powiedział Migezelez Dezeen. „Kroki są połączone z konstrukcją za pomocą zardzewiałej stali”.