Anonim
Image

Perimeter House zamyka prywatny dziedziniec i mały basen w Melbourne

Australijskie studio Make Architecture dodało ceglane przedłużenie do wiktoriańskiej chaty w Melbourne, która z jednej strony ogranicza ulicę, az drugiej zakręca wokół zacisznego dziedzińca.

Image

Perimeter House znajduje się na działce w przemysłowej dzielnicy Abbotsford, która zawiera fabryki cegieł i magazyny, które wpłynęły na wybór form i materiałów przez Make Architecture.

„Dzięki istniejącej chałupie na południowym krańcu obiektu i nakładce przemysłowej, ten nowy dodatek napędzany jest pomysłami oportunistycznej pracy z miejscami niezwykłymi i naładowanymi”, powiedział lokalne studio.

Image

Przedłużenie jest umieszczone wzdłuż zachodniego obwodu terenu i na północ od istniejącego budynku, aby zapewnić, że nowa kuchnia i jadalnia otrzymają północne światło słoneczne.

Korytarz łączący salon w domku z nowymi przestrzeniami zawiera kanapy, półki i biurko, które pomagają tej przestrzeni komunikacyjnej funkcjonować jako gabinet i dodatkowa przestrzeń życiowa. Jego wewnętrzna powierzchnia jest wyłożona przesuwanymi szklanymi drzwiami, które otwierają się na dziedziniec ze zintegrowanym basenem i kominkiem.

Wejście do tej nowej fasady jest wpuszczone, aby podkreślić jej oddzielenie od ulicy. W dolnej części elewacji znajduje się pomalowana na biało cegła, która nawiązuje do okładziny wiatrówki w domku.

Image

Górny poziom jest uformowany z pomalowanej na czarno cegły ułożonej we wzór, który stopniowo się otwiera, tworząc perforowaną osłonę wyłożoną tarasem na dachu.

Do tego ogrodzonego ogrodu można dostać się ze schodów prowadzących z kuchni do nowej głównej sypialni. Zawiera rośliny doniczkowe i oferuje widoki na baldachimy otaczających dojrzałych drzew, a także na dziedziniec przez perforowaną cegłę.

Cegła została wykorzystana do wzmocnienia połączenia między budynkiem a otoczeniem, a czarna górna powierzchnia w szczególności nawiązuje do dziedzictwa przemysłowego tego obszaru.

„Związek domu z jego kontekstem jest życzliwy i przychylny, a także pomysłowy i oportunistyczny”, powiedział Make Architecture, który wcześniej dodał rozszerzenie z ozdobną drewnianą okładziną, która nawiązuje do cegieł do nieruchomości na obrzeżach miasta.

„Dzięki swojej formie i programowi nowy dom jest świętem intensywnego kontekstu przemysłu oraz cegielni i magazynów” - dodaje studio.

Budynek ma na celu zrównoważyć tę przemysłową estetykę z odniesieniami do jego zastosowań mieszkaniowych, co osiąga się poprzez włączenie dachu spadzistego i rozmieszczenie otworów w elewacji.