Anonim
Image

Nook Architekci odkryli oryginalne kafelki i drewniane belki w mieszkaniu Barcelony

Kolorowe odnowione podłogi z płytek i drewniane belki sufitowe nadają charakteru temu mieszkaniu w Barcelonie, które zostało odnowione przez lokalną pracownię Nook Architekci.

Image

Ukończony w tym roku apartament o powierzchni 273 m2 zajmuje całe piętro budynku w dzielnicy Raval, zaledwie kilka metrów od La Rambla. Podczas gdy frontowa fasada mieszkania wychodzi na rynek Boqueria, z tyłu znajduje się schodkowy taras o powierzchni 68 metrów kwadratowych.

Image

Usuwając „małe przestarzałe pokoje” mieszkania i wstawiając szklane ścianki działowe, aby stworzyć bardziej otwarty układ, Nook Architekci zadbali o zachowanie oryginalnych elementów apartamentu.

Od samego początku klient - tłumacz i pisarz - stwierdził, że potrzebuje mieszkania, aby mogło funkcjonować jako miejsce do pracy, a także miejsce do przyjmowania przyjaciół i rodziny.

Architekci z Barcelony wyjaśnili: „Dzięki tak silnemu naciskowi na wszechstronność chciała, aby zastosowania różnych pokoi były wymienne, aby nie tworzyć żadnej hierarchii przestrzennej”.

Image

Schodząca z centralnej klatki schodowej ścieżka okrąża obwód mieszkania łączący każdy z pokoi, który można oddzielić dużymi przesuwanymi drzwiami, które znikają w ścianach. Szklane ściany i drzwi z drewnianymi i metalowymi ramami umożliwiają przepływ światła przez pokoje, nawet gdy drzwi są zamknięte.

Image

„Zdecydowaliśmy się na formę podziału pokoju, która jest lekka, przejrzysta i praktyczna” - powiedział architekt. „W rezultacie obszary mogą być izolowane od siebie, ale pozostają widoczne”.

Kuchnia rozciąga się na całą szerokość mieszkania i stanowi centrum planu, łącząc się ze wszystkimi pozostałymi obszarami mieszkania przez cztery drzwi.

Image

Okna wychodzące na centralną lampę oświetleniową zapewniają światło dzienne w kuchni, łazience, pralni i schowkach.

Architekci twierdzili, że główna sypialnia z przylegającą do niej łazienką, garderobą i gabinetem, umieszczona w dwóch szklanych ekranach Crittal, stanowi „mieszkanie w mieszkaniu”. W razie potrzeby powierzchnię biurową można również wykorzystać jako drugą sypialnię, zaspokajając potrzebę elastyczności klienta.

Image

Pływające półki, które naśladują oryginalne odkryte belki mieszkania, zostały włączone do projektu, aby zapewnić miejsce do przechowywania znacznej kolekcji książek klienta - stąd nazwa projektu, The Bookcase.

„Przekształciliśmy mieszkanie w jedną wielką biblioteczkę, używając dużych drewnianych półek, aby pomieścić kolekcję ponad czterech tysięcy książek klienta” - wyjaśniają architekci.

Image

„Zintegrowaliśmy półki z istniejącymi drewnianymi belkami, aby dać poczucie liniowości i osiągnąć ciągłość z jednej strony pokoju na drugą. Ta sama estetyka liniowa została zastosowana do innych elementów w mieszkaniu, takich jak łazienki, kuchnia i przechowywania ubrań ”.

Oprócz odkrycia oryginalnych belek mieszkania, architekci z Barcelony mogli odnowić oryginalne bloki dachowe, płytki podłogowe i stolarkę. Wybrano nowe materiały, w tym drewniane półki, stalowe przegrody pokojowe oraz betonowe blaty, zlewozmywaki i podłogi, aby uzupełnić oryginalne powierzchnie budynku.