Anonim
Image

Carney Logan Burke tworzy pensjonat w kształcie stodoły na wsi w Wyoming

Amerykańska firma Carney Logan Burke Architekci wykorzystała odzyskane drewno do budowy tego zadaszonego domu z dachami, który znajduje się na odległym terenie i spogląda na pasmo górskie w amerykańskim Zachodzie.

Image

The Barn znajduje się w Wilson, małym miasteczku w zachodnim Wyoming. Położone jest na nieruchomości o powierzchni 15 akrów (sześć hektarów) z rozległymi widokami na pasmo Teton, które jest częścią Gór Skalistych.

Image

Struktura zawiera apartament dla gości i salę fitness, a także garaż / warsztat, który jest używany przez klienta do renowacji i przechowywania zabytkowych samochodów, motocykli i rowerów.

Image

Główny dom na nieruchomości - wybudowany dwie dekady temu - został również zaprojektowany przez Carney Logan Burke Architekci, który jest dobrze znany ze swoich nowoczesnych mieszkań w trudnych warunkach.

Image

„Właściciele tego budynku zlecili architektowi wykonanie oryginalnego domu 23 lata temu i wrócili do nich z zadaniem zaprojektowania nowej samodzielnej konstrukcji na nieruchomości” - powiedział studio z siedzibą w Jackson, Wyoming.

Image

Stodoła została starannie usytuowana przy północno-wschodnim rogu istniejącego domu, w sposób, który zachowuje widoki dla obu budowli.

O kształcie budynku zdecydował właściciel. Ma dach przeszklony, zdefiniowany przez boki o płytszym nachyleniu nad stromym. „Klienci badali precedensy dla nowej konstrukcji i zdecydowali, że budynek o powierzchni 2400 stóp kwadratowych (223 metry kwadratowe) powinien przybrać formę klasycznej stodoły z dachem dachowym, więc to był punkt wyjścia do projektu „powiedziało studio.

Konstrukcja składa się z drewnianych i stalowych kratownic, które są rozmieszczone w odległości czterech stóp (1, 2 metra) od siebie i biegną na całej długości budynku. Odzyskany szalej z tartaku w Montanie wykorzystano do produkcji kratownic.

Zgodnie z wiejskim językiem architekci obłożyli mieszkanie starym drewnem stodoły, ograniczając kolory do szarości i brązu. „Zazwyczaj szary stodoła pochodzi z ogrodzenia corral, a brązowy stodoła z odzyskanych krokwi” - powiedział studio.

Aby dodać „nieoczekiwany element” do projektu, zespół zainstalował ścianę osłonową po północnej stronie budynku, w którym znajduje się sala fitness. Przeszklenie umożliwia widok na majestatyczne góry.

Image

Z pozostałych elewacji okna lukarne oferują ramowe widoki krajobrazu. Mała kopuła unosi się nad dachem, działając jako świetlik i dodając wizualnego zainteresowania.

Image

Wewnątrz dolny poziom obejmuje wejście i warsztat / garaż, a także pomieszczenie proszkowe i schowek. Czarno-biała podłoga w kratkę nadaje styl retro.

Na piętrze, ze sklepionym sufitem, znajduje się apartament dla gości, mała kuchnia i miejsce do ćwiczeń. Pokoje charakteryzują się neutralną paletą kolorów, nowoczesnym wystrojem oraz drewnianymi ścianami i podłogami.

Image

„Wnętrza odzwierciedlają współczesną estetykę, która uzupełnia funkcjonalne, czyste linie stodoły”, powiedział studio.

Image

Dwa poziomy połączone są drewnianymi schodami z balustradą kablową. Jego otwartość ma przyciągać światło do głównego piętra i „odwrotnie - przyciągać gości do dramatu powyżej”.