Anonim
Gap House to japoński dom, który w pełni wykorzystuje każdy cal

Dom japońskiego biura MUU Store Design Studio ma powierzchnię zaledwie 60 metrów kwadratowych.

Obiekt o nazwie Gap House mieści się w ciasnej przestrzeni między dwoma starszymi budynkami, w dzielnicy mieszkalnej przed japońską zatoką Sagami. Ze względu na ograniczoną dostępną przestrzeń MUU Store Design Studio zaprojektowało ją tak, aby zajmowała jak najmniej miejsca.

Image

Podąża za dobrze udokumentowaną japońską tradycją tworzenia małych domów - czego przykładem są projekty takie jak 2, 5-metrowy dom FujiwaraMuro Architekci w Kobe i Dom Okna Yasutaki Yoshimury.

„Ten dom miał na celu wykorzystanie miejsca i przestrzeni w trzech wymiarach” - wyjaśniło studio, które prowadzi architekt Ippei Kimoto.

Z przodu frontu dwupiętrowy dom wydaje się być bardzo ciężki - chociaż w rzeczywistości jest to tylko wnęka, dodana, aby stworzyć wystarczająco dużo miejsca na wejście.

Z tyłu budynku znajduje się także inne wgłębienie, które tworzy dla klientów osłonięty balkon.

Image

Wewnątrz dom ma 100 metrów kwadratowych powierzchni. Aby maksymalnie wykorzystać każdy cal, obie kondygnacje są podzielone na różne poziomy - tworząc naturalny podział między różnymi przestrzeniami, bez potrzeby wielu przegród.

Na parterze schodkowe poziomy oddzielają przestrzeń życiową od głównej sypialni. Dwupoziomowe piętra dzielą kuchnię i jadalnię z drugiej sypialni.

Pomieszczenia do przechowywania są umieszczone pod podłogą salonu, a balkon tworzy dodatkową przestrzeń życiową na zewnątrz.

Detale wnętrza zostały zaprojektowane tak, aby wnętrze było jak najlżejsze i bardziej przestronne. Należą do nich podstawowe białe schody ze stalowej ramy, proste ramy okienne, minimalna kuchnia i drewniane podłogi.

Image