Anonim
Image HASA Architekci przekształcają opuszczone szklarnie w przestrzeń wydarzeń w londyńskiej dzielnicy Highgate

Panele ze sklejki brzozowej tworzą przegrody, platformy i meble w tych szklarniach w byłym centrum ogrodniczym w północnym Londynie, przekształcone w lokal na imprezy i wystawy przez lokalną praktykę HASA Architekci.

Sześć szklarni, które tarasują po łagodnym zboczu, kiedyś stanowiło część centrum ogrodniczego Capital Gardens w Highgate Bowl. Został kupiony przez dewelopera Omved International w celu przekształcenia witryny w luksusowe domy, ale miejscowi zaprotestowali, a rada później odrzuciła plany.

Kilka lat później architekci HASA zostali wprowadzeni na pokład, aby przekształcić opuszczone budynki ogrodnicze w 320-metrową przestrzeń imprezową, która ma zostać zaprogramowana przez Omved Gardens, która obecnie prowadzi to miejsce jako ogród społeczności.

„Zaprojektowano go tak, aby działał przez 10 lat” - powiedział Dezeen współzałożyciel studia, Mark Stevens. „To był otwarty brief z koncepcją odrodzenia, ponownego użycia, odmłodzenia”.

„Projekt, zainspirowany ramą i konstrukcją oryginalnego budynku, bada możliwości tego zapomnianego fragmentu miasta, przywracając go do użytku poprzez serię niewielkich interwencji” - dodaje studio w oświadczeniu.

Panele ze sklejki brzozowej wykończone białym olejem Osmo służą do tworzenia podestów, stolarki i ścian dla przestrzeni, a także drzwi przesuwnych, a oryginalne metalowe ramy i przeszklenia konstrukcji zostały przywrócone.

Częściowo sklejka zapewnia zachowanie odległości między gośćmi a delikatnym oszkleniem. Ściany o niskim poziomie otaczają obwód każdej z konstrukcji, łącząc podłogi wykonane z tego samego materiału.

„Sklejka ze sklejki tworzy złożony krajobraz inspirowany oryginalną konstrukcją ramy i konstrukcji panelu” - powiedział zespół, któremu przewodzi Stevens i współzałożycielka Charlotte Harris.

„Zastosowanie jednego materiału na całej długości zapewnia ciągłość i wzmacnia połączenie między poszczególnymi wnękami, a lekki ton wykończenia ze sklejki oferuje subtelny kontrast w stosunku do szklarni i krajobrazu” - dodali.

„Aby zapewnić kontrast, zastosowanie ciemnego wykończenia jest stosowane do istniejącej struktury, tworząc rozróżnienie między starym a nowym.”

Projekt trwał sześć tygodni i został zakończony w maju tego roku, w czasie przed otwarciem Chelsea Flower Show.

Elementy ze sklejki zostały wyprodukowane poza zakładem przy użyciu usług cięcia sterowanych numerycznie (CNC) i montowane na miejscu przez 10 dni. Po nałożeniu na panel białego oleju Osmo na miejscu, aby uzyskać jednolity wygląd i zapewnić ochronę.

Folia ochronna została również zastosowana do struktury szkła, która została przywrócona w ramach procesu konwersji.

Wystawa obecnie prezentowana w muzeum V&A w Londynie dotyczy społecznej historii sklejki.