Anonim
Image

Bruno Dias dodaje zakrzywione rozszerzenie oparte na złotym stosunku do zabytkowego portugalskiego domu

Bruno Dias Arquitectura wyremontował tradycyjny dom w portugalskim mieście Ansião i dodał kontrastowe nowoczesne przedłużenie, które zakrzywia się wokół trawiastego centralnego dziedzińca.

Casa Ansião znajduje się w historycznym centrum miasta w portugalskiej dzielnicy Leiria. Lokalny architekt Bruno Dias został poproszony o aktualizację nieruchomości i utworzenie rozszerzenia w celu pomieszczenia dodatkowych pokoi.

Architekt i jego zespół starali się zachować estetyczny charakter istniejącego budynku, który jest częścią zachowanej tkanki miejskiej starożytnego miasta.

Image

Z drugiej strony przedłużenie jest wyraźnie współczesne, z białymi powierzchniami, wyrazistymi detalami i bezramowymi szybami, które przyczyniają się do jego nowoczesnego wyglądu.

„Nasz wzrok spotyka dwie odległe architektury, oddzielone nie tylko czasem, ale także różnicą w podejściu do budowy” - wyjaśniają architekci.

„Poszukiwano symbiozy między nimi, szanując istniejący dom. Związek ten narodził się tak naturalnie, że można przypuszczać, że nie można istnieć bez drugiego” - dodali.

Drzwi ustawione na prostą szczytową elewację oryginalnego budynku otwierają się na przestrzeń, która została ponownie skonfigurowana poprzez zastąpienie istniejących ścian działowych pojedynczym elementem konstrukcyjnym oddzielającym wejście od części dziennej.

Image

Nowa ściana działowa zawiera schody prowadzące na pierwsze piętro, a także kominek z widokiem na salon. Przesuwne szklane drzwi łączą ten pokój z dziedzińcem.

Dodatki do nieruchomości rozciągają się do granic działki, które są określone przez istniejące ściany i budynki.

Kształt dziedzińca wynika z matematycznych zasad złotego podziału, które, jak twierdził studio, skutkuje estetycznym wyglądem z pozornie naturalnym porządkiem.

Image

„Uzasadnieniem było to, że ciało ludzkie jest najbardziej niezwykłą i oczywistą ilustracją złotego podziału, a obecność człowieka jest istotnym elementem w definicji domu” - dodali.

Wewnętrzna ściana otaczająca dziedziniec rozciąga się łukiem od jednego rogu istniejącego budynku, aby chronić wnętrza przed widokiem przez sąsiednie nieruchomości.

Jadalnia i kuchnia znajdują się w sąsiedztwie salonu, z długim korytarzem prowadzącym z tej przestrzeni wzdłuż krawędzi budynku w kierunku sypialni na drugim końcu.

Image

Zakrzywiona struktura ciągnie się wokół centralnego trawnika, aż dotrze do małego basenu na skraju działki.

Na zewnątrz części mieszkalnej i sypialnej łukowa powierzchnia tworzy wystający baldachim, który wyrównuje się i osłania patio poniżej.