Architektura

Lund Hagem instaluje kabinę w kształcie litery Y na wzgórzu nad norweskim ośrodkiem narciarskim

Lund Hagem instaluje kabinę w kształcie litery Y na wzgórzu nad norweskim ośrodkiem narciarskim
Anonim

Lund Hagem instaluje kabinę w kształcie litery Y na wzgórzu z widokiem na norweski ośrodek narciarski

Sosnowe żaluzje pokrywają przeszklone boki kabiny autorstwa pracowni Oslo Lund Hagem Arkitekter, która na jednym końcu widzi dwa duże okna w kierunku stoków w norweskim kurorcie narciarskim Kvitfjell.

Lund Hagem Arkitekter ustawił kabinę na jednej z najwyższych działek do zbudowania w kurorcie, dając jej czyste widoki na południowy wschód, gdzie na pochyłym terenie zaludnione są brzozy i sosny.

„Nasz proces projektowania został zainspirowany pragnieniem klienta, by mieć„ letnią chatkę w zimowym krajobrazie ”- wyjaśniło studio, które stworzyło szereg domów letniskowych wzdłuż norweskiego wybrzeża.

W ubiegłym roku zespół stworzył kolejną kabinę wakacyjną dla norweskiego ośrodka narciarskiego Geilo, wykorzystując oszklenie w mniejszym stopniu niż w poprzednich projektach i wyściełając wnętrze ciemnym drewnem. Kabina Kvitfjell łączy w sobie wiele cech obu.

Podczas gdy kabina nadal ma przeszklone ściany, pałki drewna pokrywające zewnętrzną powierzchnię sprawiają, że wnętrze jest mniej widoczne i przytulniejsze. Listwy, które również chronią taras liniowy, zostały potraktowane siarczanem żelaza, który przyspieszy proces siwienia drewna.

„Aby kontynuować budowanie idei letniej kabiny w górach, tomy zostały owinięte cienkimi, pionowymi rastrami” - powiedział architekt.

„Biorąc pod uwagę duże szklane płaszczyzny za tymi żaluzjami, gdzie znajduje się galeria, ściany zewnętrzne nabrały„ przypominającego welon ”charakteru w kierunku dziedzińca.”

Wewnątrz olejowane dębowe deski wyściełające podłogę i sufit przyczyniają się do tego przytulnego klimatu, a części ścian są obszyte ciemną sosną.

Salon zajmuje jedną część w kształcie litery Y i jest wyposażony w pokryte polarem krzesła i wiszący piec opalany drewnem, a ściany z ciemnego drewna i jasne szafki nadają kuchni bardziej surowy wygląd.

Na środku pokoju stoi metalowa wyspa z zlewem i płytą kuchenną, a naczynia, piekarnik i przybory kuchenne są schowane w głębokich drewnianych szafkach.

Drzwi tych szaf wyposażone są w kieszenie na zioła i przyprawy oraz wieszaki na szklanki i kubki. Można je całkowicie otworzyć, aby wyrównać ściany przestrzeni podczas gotowania.

Główna sypialnia i łazienka zajmują drugą część planu, a trzy kolejne sypialnie biegną wzdłuż jednej strony ogona Y.

Dwa zęby są podparte na palach, dzięki czemu budynek może rozciągać się bezpośrednio nad krawędzią zbocza, a główny korpus konstrukcji znajduje się na szczycie wzgórza.

„Główna kabina i aneks zostały zbudowane na palach, uniesionych z ziemi, aby dotykać ziemi w„ najlżejszy ”możliwy sposób” - wyjaśniają architekci.

„Umieszczając dwa tomy w pobliżu sąsiadujących granic, stworzono rodzaj dziedzińca” - kontynuowali. „W ten sposób przestrzenie na zewnątrz mogą korzystać z prywatności sąsiadów, a jednocześnie korzystać z zachodniego / wieczornego słońca podczas Wielkanocy i lata”.

Oprócz 120-metrowej kabiny Lund Hagem Arkitekter zaprojektował również mały aneks do nieruchomości, który może służyć jako pokoje gościnne.

Zawiera jeszcze dwie sypialnie, łazienkę i salon, a także port samochodowy i schowek na sprzęt narciarski.

[/MINIMALNA DŁUGOŚĆ]