Anonim
Image

A + I używa kolorowych szklanych ścian do definiowania przestrzeni roboczych dla agencji reklamowej LA

Wspólne przestrzenie robocze w biurach agencji reklamowej Canvas mają przegrody wykonane ze szkła dichroicznego, które zmieniają kolor, patrząc z różnych kątów.

Zlokalizowany w dzielnicy Playa Vista w Los Angeles projekt został ukończony przez nowojorskich architektów A + I. Nowe biura obejmują 36 000 stóp kwadratowych (3344 metrów kwadratowych) miejsc pracy na otwartym planie na dwóch piętrach, które są podzielone na sale konferencyjne, nieformalne przestrzenie i prywatne biura.

Image

Od samego początku architekci stawiali czoła pustej tablicy. „Firma nie miała wcześniej specjalnie zaprojektowanej przestrzeni, kultury pracowników, którą projektowali, ani tożsamości, która mogłaby zostać zachowana” - powiedział A + I.

Image

Wyzwaniem było zaprojektowanie młodej agencji, która wciąż określała kulturę pracy. „Jak zdefiniujesz projekt dla firmy, która jest wyraźnie zainteresowana pozostaniem niezdefiniowanym? W jaki sposób tworzysz specjalnie zaprojektowaną przestrzeń do pracy metodami ewoluującego celu?” zapytali architekci.

Image

W rezultacie powstało elastyczne biuro, które podkreśla otwarte przestrzenie robocze, ale przeplata je z bardziej odosobnionymi obszarami do organizowania spotkań lub koncentrowania się na określonych zadaniach.

W centrum planu znajduje się „przestrzeń dla wszystkich rąk”. Obszar ten jest wystarczająco duży, aby pomieścić wszystkich w firmie, a architekci określają go jako „wielofunkcyjne miejsce spotkań, spotkań i wydarzeń”.

Image

Różne typy miejsc pracy są rozmieszczone wokół tego centralnego miejsca spotkań. Ponieważ poszczególne stacje robocze zostały umieszczone w pobliżu obrzeży budynku, każdy pracownik ma dostęp do naturalnego światła.

Przestrzenie zbiorowe są oznaczone jasnymi przegrodami ze szkła dichroicznego. Materiał ten składa się z powłoki filmowej, która zmienia kolor przechodzącego przez nią światła.

Image

„Szkło dichroiczne oznacza obszary współpracy w środku przestrzeni” - powiedzieli architekci. „Jeśli kolor reprezentuje twórczą energię, zmieniające się kolory z różnych punktów obserwacyjnych, gdy człowiek porusza się w przestrzeni, […] ilustruje niesamowitą falę kreatywności, do której dąży Canvas Worldwide.”

Drugi poziom ma układ podobny do parteru. Kilka otworów w płycie pozwala pracownikom zajrzeć w puste przestrzenie.

„Przestrzeń na podwójnej podłodze ma duże pionowe nacięcia płyty, które tworzą niezwykłe kąty widzenia i łączność przestrzenną”, powiedział A + I.