Anonim
Image

Kabina na granicy to schronienie poza siecią, którego ściany otwierają się na bloczkach

System kół pasowych służy do podnoszenia i opuszczania części ścian tej prefabrykowanej kabiny na granicy między Turcją a Grecją, umożliwiając otwarcie domu wakacyjnego na zewnątrz lub całkowite zamknięcie podczas złej pogody.

Image

Kabina na granicy została zaprojektowana przez studio architektury SO w Stambule? dla pary z małym dzieckiem, która mieszka w tureckim mieście i chce schronienia, do którego mogliby uciec w weekendy.

Kabina znajduje się w wiosce niedaleko miasta Edirne w północno-zachodniej Turcji. Jego położenie w pobliżu Morza Egejskiego oznacza, że ​​rodzina korzysta z niego przez dłuższy czas w lecie, ale musi także zapewniać schronienie przez cały rok.

Image

Budynek o powierzchni 18 metrów kwadratowych został wyprodukowany w fabryce około 300 kilometrów od miejsca i przewieziony na tylnej części ciężarówki z platformą na obecną działkę, gdzie znajduje się wśród roślin gorczycy.

Rama z drewna klejonego owinięta izolacją z wełny skalnej i arkusze sklejki brzozowej odpornej na warunki atmosferyczne zawiera proste wnętrze obejmujące kuchnię i część wypoczynkową z widokiem na podwyższone łóżka.

Wąskie poziome okna wbudowane w ściany zapewniają widok na okolicę i pozwalają, aby światło dzienne wpadało do kabiny po uszczelnieniu ścian.

Image

Platforma na jednym końcu pomieszczenia wychodzi na łąkę przez duży panel z poliwęglanu, który można podnieść za pomocą koła pasowego. Okno otwiera się na pokład utworzony przez obniżenie zewnętrznej ściany ze sklejki.

„W ciepłe, deszczowe popołudnie okno z poliwęglanu staje się baldachimem, na którym można się położyć i obserwować niebo nad fasadą ze sklejki, która staje się tarasem” - twierdzą architekci.

„W burzliwą noc okno i fasada są zamknięte, a kabina staje się jak żaglówka na oceanie”.

Łóżko może być również używane jako ławka do jadalni przy stole, który składa się ze ściany. Duże przesuwane szuflady zintegrowane pod platformą zapewniają przydatne miejsce do przechowywania.

Wszystkie ruchome ściany, meble i okna są obsługiwane za pomocą kół pasowych lub ręcznie, ponieważ kabina jest poza siecią i dlatego nie ma źródła zasilania.

Drabiny umieszczonej na końcu platformy można użyć do uzyskania dostępu do łóżka schowanego w przestrzeni pod sufitem. Łóżko wychodzi na salon i ma własne okno z widokiem na okolicę.

Na przeciwległym końcu kabiny znajduje się kolejne łóżko nad kuchnią, do którego można również dostać się po drabinie. Część podszewki ściany tej części sypialnej można obniżyć, aby umożliwić dostęp świeżego powietrza.

W kuchni znajdują się proste szafki ze sklejki, które zapewniają niezbędną przestrzeń do przechowywania i blat. Drzwi z jednej strony kuchni prowadzą do łazienki.

Jednorodne wnętrze ze sklejki jest przerywane tylko przez piec opalany drewnem i różne otwory otaczające widok zielonego krajobrazu na zewnątrz.

Daszek z listew, który rozciąga się z boku kabiny, zapewnia cień ławce skierowanej do tyłu w kierunku małego pokładu przed wejściem.

Prosta konstrukcja i ograniczona paleta materiałów pozwoliły na ukończenie projektu kosztem zaledwie 9 800 EUR (8 560 GBP), w tym transportu.