Anonim
Image

AHMM rozwiązuje „przestrzenną łamigłówkę” blokujących się mieszkań

Allford Hall Monaghan Morris stworzył budynek wielofunkcyjny w londyńskiej dzielnicy Southwark, z drewnianymi oknami ustawionymi w ceglane fasady.

Image

Budynek przy Weston Street 81-87 zajmuje miejsce w pobliżu Odłamka Renzo Piano, w którym wcześniej mieścił się parterowy budynek magazynowy używany przez handlarzy skór.

AHMM zaprojektował budynek dla dewelopera Solidspace, który wcześniej miał swoje biura w starym magazynie. Ceglana ściana zewnętrzna oddzielająca magazyn od parku została zachowana i włączona do nowego projektu.

Londyńskie studio architektoniczne miało za zadanie pomieścić osiem wielopoziomowych apartamentów nad dużą powierzchnią biurową na parterze. Wejście do biura znajduje się na Weston Street, a do jednostek mieszkalnych wchodzi się od pasa na północ.

Tkanina miejska w tej części Londynu składa się ze średnich wiktoriańskich magazynów przeplatanych nowocześniejszymi projektami. Projekt nowego budynku ma odzwierciedlać heterogeniczną naturę otoczenia poprzez jego formę i materialność.

Image

Struktura przesuwa się w górę i od swoich sąsiadów na sąsiedniej Weston Street, aby zachować swoje prawa do światła, a pomieszana kompozycja ceglanych brył odzwierciedla rozłożony układ wewnętrznych przestrzeni.

Niektóre apartamenty mają tarasy wkomponowane w schodkową linię dachu, a duże, wcześniej odlewane balkony, które wspornikowe od elewacji południowej zapewniają innym przestrzeń zewnętrzną.

Elewacje z jasnej cegły są przerywane przez okna w kształcie litery L lub T osadzone w głębokich odsłonięciach, które łączą elewacje i dają wgląd w wnętrza dwupoziomowego wnętrza. Zastosowanie okien z cegły i anodowanego aluminium ma przywołać przemysłową estetykę otaczających magazynów.

Image

„Weston Street to przekrojowa opowieść o przestrzennym pomyśle znalezienia miejsca, formy i fasady” - powiedział dyrektor AHMM Simon Allford. „Lany w betonie i licowany gliną jest brutalnie prosty”.

„Osiem mieszkań blokuje się wokół dwóch schodów i biura poniżej, by stworzyć blok mieszkalny XXI wieku” - kontynuował architekt. „Jeden, w którym każde mieszkanie jest„ domem ”wyróżniającym się miejscem w układance przestrzennej i mieście”.

Image

W mieszkaniach zastosowano strategię, którą Solidspace zastosował w kilku poprzednich projektach, a pokoje rozmieszczono na kilku poziomach.

Pośrodku każdego mieszkania znajduje się otwarta na podwójnej wysokości przestrzeń zawierająca wewnętrzny obieg i główne przestrzenie społeczne.

Schody zamiast drzwi służą do oddzielenia części dziennej, kuchni, jadalni i gabinetu, a bardziej izolowane sypialnie znajdują się powyżej, poniżej lub obok pomieszczeń mieszkalnych.

Apartamenty rozmieszczone są wokół wspólnych schodów, aby umożliwić konfiguracje dwu- i trzypokojowych. Wejścia otwierają się na przestrzeń mieszkalną, która znajduje się po południowej stronie budynku i jest wyłożona dużymi oknami połączonymi z balkonem lub tarasem.

Budynek ma konstrukcyjną betonową powłokę, która była wymagana, aby umożliwić włączenie dużych, nieregularnych kształtów okien.