Aktualności

Pawilon galerii Dulwich w 2019 r. Będzie świętował wielokulturowy Londyn

Pawilon galerii Dulwich w 2019 r. Będzie świętował wielokulturowy Londyn
Anonim

Pawilon galerii Dulwich w 2019 r. Będzie świętował wielokulturowy Londyn

Praktyka architektoniczna Zwycięski w konkursie projekt cennika i artysty Yinki Ilori do przyszłorocznego pawilonu galerii obrazów Dulwich łączy projekt afrykański i europejski.

Kolorowa fasada pawilonu, zwana Pałacem Kolorów, nawiązuje do wzorzystych tkanin holenderskich druków znalezionych na targach w Lagos i odzwierciedlonych w „Małym Lagos” Peckhama.

Założone przez Dingle Price i Alexa Gore'a studio architektoniczne Pricegore mieści się w Peckham, a londyński artysta Ilori ma nigeryjskie dziedzictwo. Jako zespół wykorzystali swoje przecinające się środowiska, aby stworzyć pawilon, który ma odzwierciedlać wielokulturowość Londynu.

Wizualizacje Pałacu Kolorów pokazują, jak kontrastuje z istniejącym XIX-wiecznym budynkiem

Zostanie wybudowany latem 2019 r., Będzie to drugi pawilon, który Dulwich Picture Gallery gościła na terenie budynku wpisanego do klasy II * w ramach współpracy z Londyńskim Festiwalem Architektury.

Ilori i studio Peckham odpalili konkurencję od 150 zgłoszeń, aby zaimponować panelowi sędziów i publiczności. W skład jury weszli pisarz i nadawca Tom Dyckhoff, krytyk architektury i designu The Guardian Oliver Wainwright oraz założyciel Mary Duggan Architekci Mary Duggan, który jest również sędzią nagród Dezeen.

Odwiedzający galę podczas tegorocznego Londyńskiego Festiwalu Architektury mieli możliwość głosowania na swój ulubiony projekt.

Model w skali proponowanego projektu drażni, jak będzie wyglądać ostateczna wersja

Lekkie drewniane rastry w The Colour Palace będą pomalowane kontrastowymi odcieniami, które nadadzą kolorowy wzór pierwotnym kształtom. Wzór każdej strony jest pomalowany na inny kolor, więc będzie się wydawać, że przesuwa się, gdy goście poruszają się po strukturze.

Pawilon zostanie wzniesiony na czterech cokołach uformowanych z prefabrykowanych betonowych kanałów odwadniających, aby zapewnić niezakłócony widok na ogrody i samą galerię, która została zbudowana w 1811 r. Przez brytyjskiego architekta Johna Soane'a. Jasne kolory zaprojektowano tak, aby kontrastowały z murami z XIX wieku.

Przestrzeń na dziedzińcu wewnątrz pawilonu zostanie wykorzystana na takie wydarzenia, jak rozmowy i przedstawienia teatralne. Schody prowadzą z ogrodu do suwnicy, która biegnie wokół obwodu pawilonu, zapewniając widoki na rozgrywającą się poniżej akcję.

Przekrojowy model pokazuje, jak portal zapewni zwiedzającym inną perspektywę wydarzeń odbywających się w pawilonie

Firma Pricegore opracowała projekt modułowy, aby po czasie w galerii pawilon mógł zostać ponownie skonfigurowany, aby stworzyć kolejne schronienie w innym kształcie lub wykonać kilka mniejszych konstrukcji.

W ubiegłym roku na potrzeby pawilonu inauguracyjnego, IF_DO z Londynu zbudowało pawilon wykonany częściowo z lustrzanych ekranów, które odzwierciedlają fragmenty galerii i ogrodów krajobrazowych.

W ramach tegorocznego programu LFA brytyjski artysta Richard Woods rzucił jeden ze swoich charakterystycznych kolorowych bungalowów, a dziewięciu młodych projektantów stworzyło zabawne ławki rozrzucone po mieście.

[/MINIMALNA DŁUGOŚĆ]