Anonim
Image Iker Gil i Luftwerk zdobią Barcelona Pavilion z siatką laserową

Luftwerk i projektant Iker Gil zaprojektowali siatkę czerwonych laserów na przełomowym pawilonie Barcelony Miesa van der Rohe, aby stworzyć instalację Geometria światła.

Duet medialny Luftwerk współpracował z Ikerem Gilem Mas Studio przy tworzeniu pokazu świetlnego, który odbył się podczas barcelońskiego Llum BCN i festiwalu Santa Eulàlia.

Instalacja o nazwie Geometry of Light miała na celu animację i podkreślenie kultowego projektu budynku, ukończonego przez Van der Rohe w 1929 roku.

Image

„Geometria światła to wciągająca interwencja w pawilonie barcelońskim przewidziana jako współczesna soczewka do tego ważnego dzieła” - wyjaśnił Luftwerk z Chicago.

„Podkreśla i rozszerza architektoniczne i materiałowe cechy konstrukcji”.

Image

Uważany za przełomowe dzieło nowoczesnego ruchu, pawilon barceloński słynie z minimalnego planu podłogi opartego na formalnym systemie siatki.

Ma egzotyczne marmurowe ściany i podłogi, które wychodzą z jego wnętrza, tworząc ciągłą przestrzeń, rozmazując granicę na zewnątrz.

Instalacja Geometria światła została opracowana jako rozszerzenie tej struktury podobnej do siatki, aby zwiększyć iluzję jej fizycznych granic.

„Rzutowana siatka światła animuje podłogę, która wystaje poza szklane ściany o stalowej ramie, akcentując płynną przestrzeń, która przenika przez wnętrze i na zewnątrz”, dodał Luftwerk.

Projekcje były choreografowane do zmiany, skanując różne części pawilonu w czasie do eterycznej ścieżki dźwiękowej autorstwa projektanta dźwięku Oriola Tarragó.

Oprócz śledzenia wewnętrznych ścian, rozciągnęły się one na dwa sąsiednie zbiorniki wodne i na kultową rzeźbę Alby Georga Kolbego.

Po debiucie w Barcelonie Geometry of Light zostanie zainstalowany w jednopokojowym odosobnieniu Farnsworth House Miesa van der Rohe pod Chicago w ramach trzeciego Chicago Biennale Architektury.

Geometry of Light nie jest pierwszą instalacją, która zmienia wygląd pawilonu barcelońskiego. W 2017 roku architekci Anna i Eugeni Bach sprawili, że stało się to bardziej minimalne niż kiedykolwiek, pokrywając wszystkie ściany białymi panelami.