Anonim
Image Siedziba McDonald's w Chicago obejmuje Uniwersytet Hamburger dla nowych rekrutów

Firma McDonald's z branży fast foodów przeprowadziła się do nowej siedziby w Chicago, gdzie pracownicy mają dostęp do wielu miejsc pracy, a nowi pracownicy są zatrudnieni w kolegialnym doświadczeniu.

Kiedy McDonald's podjął decyzję o przeszczepieniu z 47-letniego domu w Oak Brook do dziewięciopiętrowego budynku w West Loop, firma zwróciła się do Studio O + A i IA Interior Architects, aby przemyśleć swoją kulturę pracy i środowisko.

Image

Zajmując 44 000 000 stóp kwadratowych (44 600 metrów kwadratowych) budynku zaprojektowanego przez Genslera, centrala ma za zadanie sprostać dzisiejszym zmieniającym się stylom życia i pracy.

„McDonald's przewidział nową kwaterę główną, która przemówiłaby do kultury coraz bardziej miejskiej i dbającej o zdrowie” - powiedział zespół projektowy.

Image

Oba studia podzieliły obszary wnętrza, za które byli odpowiedzialni. Studio O + A zajęło się lobby, salonami, kawiarniami i brandingiem ekologicznym, a IA ukończyła schody w atrium, zaprojektowała miejsce pracy i przetestowała kuchnie.

Image

„Podobnie jak współautorzy łączący siły w jedną wielką historię, IA i O + A zamieniły każde piętro w rozdział” - powiedział McDonald's.

Od Carpenter Street pracownicy i goście wchodzą do recepcji z łukowymi drewnianymi otworami - sugerującymi logo Golden Arches - i siatkowymi ekranami przypominającymi kosze do smażenia.

Image

W kierunku wind sadzenie jest zintegrowane ze ścianami za częścią wypoczynkową. Rzeźba artysty Jessiki Stockholder wykonana w całości ze sprzętu kuchennego wisi nad sofami i krzesłami.

Image

W centrum budynku wielkie schody przecinają atrium, unikając rzeźby zawieszonych dysków akrylowych autorstwa Jacoba Hashimoto. Schody łączą różne poziomy pomieszczeń biurowych i sal konferencyjnych, z których każdy jest dostosowany do potrzeb zróżnicowanej siły roboczej.

Image

„Wielokierunkowe schody w centralnym atrium budynku stanowią uderzający punkt centralny i drogę do swobodnej interakcji, ale także symbolizują wrażenie MC Eschera poruszania się naprzód w wielu kierunkach jednocześnie” - powiedział McDonald's.

Image

Wejście od ulicy Randolph zapewnia dostęp do Uniwersytetu Hamburger - ośrodka szkoleniowego, w którym nowo zatrudniony personel może dowiedzieć się więcej o 64-letniej marce.

Image

Rekrutów wita duże białe biurko przed drewnianą ścianą, która wygina się do sufitu i odzwierciedla tę samą cechę nad salonem naprzeciwko.

Image

Siatkowy ekran zdobią twarze „innowatorów McDonald's”, którzy wnieśli znaczący wkład w rozwój firmy.

Image

Estetyka kolegialna przywoływana jest z elementami projektu, takimi jak tarcza przypominająca frytki i cyfrowe ramki wypełnione portretami członków klasy - podobnie jak w roczniku.

Image

Gdzie indziej, kafeteria oferuje drewniane meble w stylu blicharza, które wychodzą na widoki przez oszklenie o podwójnej wysokości. Pracownicy mogą również korzystać z obszernych tarasów dachowych, pokrytych siedziskami na zewnątrz i zadaszonymi pergolami.

Image

Ogólnie rzecz biorąc, paleta wnętrz jest nowoczesna i neutralna, z plamami podstawowych kolorów na tapicerce, filcowymi podkładkami akustycznymi i detalami architektonicznymi.

McDonald's wykorzystuje swoje rodzinne miasto jako poligon doświadczalny dla nowych pomysłów. W ubiegłym roku firma zastąpiła swoją kultową restaurację w dzielnicy River North stylem, który szczycił się kilkoma zielonymi referencjami i był przez niektórych porównywany do sklepów Apple.

Image