Anonim
Film poklatkowy pokazuje zanurzenie podwodnej restauracji Snøhetty

Film pokazuje ukończenie pierwszej w Europie podwodnej restauracji zaprojektowanej przez Snøhetta, zanurzonej u wybrzeży Båly w Norwegii.

Snøhetta zbudował Under na barce 20 metrów od miejsca docelowego w ciągu sześciu miesięcy, zanim został manewrowany i zatopiony w lipcu 2018 r.

Materiał poklatkowy skraca ostatni dzień prac konstrukcyjnych budynku o powierzchni 495 metrów kwadratowych, ponieważ jest zanurzony jak „zatopiony peryskop”.

Image Under został zbudowany na barce 20 metrów od miejsca docelowego

Pod ma postać betonowej rury z dużym oknem panoramicznym. Po zakończeniu budowy, wodoszczelności i odporności na warunki atmosferyczne został opuszczony do morza.

Następnie delikatnie przeniesiono go do miejsca docelowego za pomocą dźwigu i holowników, a następnie ustawiono nad ostatnim miejscem. Snøhetta zalał następnie powłokę konstrukcyjną wodą, aby oprzeć się pływalności, umożliwiając jej opadnięcie na dno oceanu pięć metrów poniżej.

Budynek jest teraz przymocowany do betonowej płyty za pomocą 18 śrub, która jest zakotwiczona w skale pod dnem morskim.

„Aby zapewnić prawidłowe połączenie ze śrubami na płycie betonowej, zespół konstrukcyjny napełnił konstrukcję wodą, aby zatonąła”, wyjaśniło studio architektury i projektowania.

„Po upewnieniu się, że wszystkie śruby zostały całkowicie dokręcone, woda została spuszczona, umożliwiając rozpoczęcie prac wewnętrznych”.

Betonowa skorupa została później zalana, więc zatopiono ją w dnie morskim

Ściany Under są lekko zakrzywione i mają pół metra grubości, zaprojektowane przez Snøhetta, aby tolerować ekstremalne warunki pogodowe i falę stuletnią.

Betonową skorupę pozostawiono również z odsłoniętą, szorstką fakturą, aby zachęcić życie morskie do przylgnięcia i z czasem stworzyć sztuczną rafę.

Wnętrza podwodnych restauracji zaprojektowano tak, by kontrastowały z ich surową powierzchnią zewnętrzną, a podszyte są dębowymi i kolorowymi panelami akustycznymi, tworząc „ciepłą atmosferę”.

Image Chropowatą fakturę betonu pozostawia się odsłoniętą, aby umożliwić przylgnięcie życia morskiego

Poza godzinami będzie to podwójne laboratorium dla biologów morskich, którzy będą badać zachowanie ryb, a zwłaszcza ich reakcje na światło, czy możliwe jest trenowanie dzikich ryb za pomocą dźwięków, a także czy ryby zachowują się inaczej w różnych porach roku.