Anonim
Image

Studio Saxe tworzy „tropikalne atrium” w Jungle Frame House w Kostaryce

Prosta stalowa, drewniana i szklana rama otaczająca ten kostarykański dom wakacyjny została zaprojektowana przez Studio Saxe, aby chronić mieszkańców przed bujną dżunglą.

Image

Studio Saxe z siedzibą w San Jose i Londynie ukończyło 340-metrową rezydencję wakacyjną Jungle Frame House w Nosara - popularnym miejscu wakacyjnym w Kostaryce.

Image

Witryna ma naturalny spadek do potoku i jest otoczona gęstą dżunglą.

Studio Saxe ma na myśli Jungle Frame House jako „przezroczysty obiekt, który nie narzuca się na stronę, ale raczej leży w obrębie istniejących drzew”.

Image

Aby to osiągnąć, zastosowano prostą konstrukcję z prefabrykowanych elementów metalowych z kompensacją z drewnianymi akcentami i dużą ilością przeszklenia, aby otworzyć się na widoki na zewnątrz.

Image

Wewnątrz przestrzeń rozmieszczona jest wokół „tropikalnego atrium”, które wznosi się na trzy piętra. Stąd można „zobaczyć niebo z dna dżungli”.

Image

Oprócz stworzenia silniejszego połączenia z dżunglą atrium i jego duże otwory pomagają również w naturalny sposób wentylować dom.

Aby uniknąć przegrzania, przestrzeń ta jest zasłonięta ścianą ekranową złożoną z małych drewnianych paneli. Te żaluzje wraz z innymi drewnianymi akcentami, takimi jak podłogi, elementy zaciemniające i ściany, równoważą industrialny wygląd stworzony przez konstrukcję stalową.

Image

Otwarta przestrzeń życiowa zajmuje niższy poziom atrium.

Składane szklane ściany mogą otwierać kuchnię, salon i jadalnię na zewnątrz, zapewniając mieszkańcom łatwy dostęp do basenu na zewnątrz oraz przestronny pokład w kształcie litery L na poziomie podłogi w dżungli.

Image

„Podjęliśmy bardzo świadomą decyzję o uziemieniu ludzi do podłogi lasu w głównej części mieszkalnej”, powiedział Studio Saxe.

Drewniany chodnik prowadzi odwiedzających do domu na środkowym poziomie, z widokiem na główną przestrzeń życiową poniżej.

Image

Na dolnym poziomie architekci objęli przestrzeń mieszkalną na otwartym planie, która jest owinięta od zewnątrz ekspansywnym pokładem w kształcie litery L na poziomie podłogi w dżungli.

Otwarte schody ze stali i drewna prowadzą do sypialni na najwyższym piętrze, ze wspólnym zestawem łazienek. Każda sypialnia ma inną orientację i wychodzi na prywatny taras.

Image

Kolejny lot metalowych schodów prowadzi do antresoli, która wychodzi na salon o wysokości trzech metrów. Najwyższy poziom oferuje również dodatkową przestrzeń zewnętrzną i jest najwyższym punktem widokowym w domu.

Image