Anonim
Image Sutherland & Co projektuje własne studio architektury w wąskim szkockim budynku

Sutherland & Co przekształcił chudy powojenny budynek w North Berwick w Szkocji we własne studio z przesuwanymi świerkowymi panelami oświetlonymi przez świetlik.

Studio znajduje się na ciasnej działce wciśniętej między dwa sklepy przy North Berwick High Street. Znajduje się na niegdyś wąskim pasie - znanym jako wynd - biegnącym od High Street do West Bay.

W rezultacie budynek ma bardzo wąski, ale głęboki plan. Mierzy niewiele ponad 3, 5 metra szerokości, a jednocześnie osiąga głębokość 45 metrów.

Biuro, zaprojektowane przez Sutherland & Co jako własne studio, znajduje się na pierwszym piętrze budynku. Biurko znajduje się z przodu z widokiem na ulicę, a sala konferencyjna z tyłu.

Znajduje się nad powierzchnią handlową na parterze, w której sprzedawane są towary inspirowane nordyckim.

Sutherland & Co wyjaśnił, że po pożarze w latach 60. XX wieku budynek przeszedł stopniowe zmiany adhoc, które pozostawiły „niewiele wartości”.

Na przykład na pierwszym piętrze architekci usunęli źle umieszczoną klapę przeciwpożarową, która została wstawiona w latach 60. XX wieku, ale została zwolniona przez wprowadzenie systemu zraszaczy.

Firma powiedziała, że ​​usunięcie klatki przeciwpożarowej znacznie otworzyło wnętrze, uwalniając jednocześnie tylną część terenu do dalszego rozwoju.

„Z tyłu działki, od strony Forth Street, znajdował się kiedyś drugi budynek, który został rozebrany w latach 60. XX wieku, aby ułatwić poszerzenie ulicy” - wyjaśniło studio.

„Usunięcie klatki przeciwpożarowej na pierwszym piętrze otworzyło teraz tylną część witryny, zapewniając potencjał do dalszego rozwoju, miejmy nadzieję, że dom rodzinny nowej budowy”.

Aby zakończyć przestrzeń, architekci wybrali stonowaną paletę materiałów, w tym świerkę laminowaną krzyżowo, wełnę drzewną i odsłoniętą cegłę.

Seria ponadwymiarowych przesuwnych paneli wykonanych z laminowanego krzyżowo świerku pozwala na zamknięcie głównego studia i miejsca spotkań w razie potrzeby, podczas gdy listwa sufitowa z wełny drzewnej jest przeznaczona jako element jednoczący, który przesadza głębokość wnętrza.

Image

Wzdłuż sufitu drewniane listwy kryją prowadnice drzwi przesuwnych i oświetlenie, a także opanowują połączenia paneli sufitowych. W środkowej części wąskiej przestrzeni umieszczono świetlik dachowy, który wpuszcza światło dzienne do serca głębokiego planu.

„Przebudowa była tak samo ćwiczeniem polegającym na odejmowaniu, jak i usuwaniu nagromadzonych warstw wcześniejszego rozwoju” - wyjaśnił Sutherland & Co, dodając, że projekt został skutecznie samodzielnie zbudowany przez równoległą firmę deweloperską.

Image

„Dało to elastyczność w dostosowywaniu i dopracowywaniu aspektów projektu podczas pracy” - powiedział założyciel Robin Sutherland i inny dyrektor Mike Roper.

„Inwestowanie naszego czasu i energii w projekt pomogło również maksymalnie wykorzystać względnie skromny budżet”.