Anonim
Image Rise Design Studio rozjaśnia Harvist Road na płasko szklaną ścianą

Ekspansywne panele szklane pomogły Rise Design Studio połączyć niegdyś pozbawione światła przestrzenie mieszkalne tego północno-zachodniego Londynu z otoczeniem.

Mieszkanie Harvist Road, położone w sąsiedztwie Kilburn, zostało ponownie skonfigurowane przez lokalne studio projektowe Rise Design Studio, tak aby lepiej kontaktowało się z jego bezpośrednim otoczeniem.

Image

Mieszkanie zajmuje parter wiktoriańskiego tarasu, który miał tylne przedłużenie i zwinięty plan podłogi, który utrudniał dostęp naturalnego światła do centralnych części mieszkalnych.

Mała przestrzeń między przedłużeniem a ścianą graniczną domu również okazała się zbędna.

Image

Cegły z odzysku z Londynu i przeszklone dachy zostały wykorzystane do połączenia istniejącego przedłużenia i alei, a garść ścian działowych została wybita, tworząc kuchnię na otwartym planie. Jest w komplecie z szarymi szafkami i masywną białą wyspą śniadaniową.

Pokój ten jest teraz otoczony frontem ze szklanymi ramkami w kolorze czarnym, które można odsunąć, aby zapewnić mieszkańcom łatwy dostęp do patio i ogrodu.

Image

Sypialnie zostały również rozjaśnione poprzez dodanie przeszklonych drzwi o pełnej wysokości i ogromnego okna trapezowego sięgającego dachu.

Panel inteligentnego szkła - szkło, które może przełączyć się z półprzezroczystego na przezroczyste po przyłożeniu napięcia, światła lub ciepła - zostało zainstalowane bezpośrednio nad wanną w łazience mieszkania, dając mieszkańcom możliwość spojrzenia na dekoracyjną jasną ścianę, której środkiem jest drzewo paproci.

Aby zapewnić pewne oddzielenie stref mieszkalnych mieszkania, do posadzki zastosowano różne materiały. Deski podłogowe z ciemnego drewna dębowego biegną przez pokoje, które znajdują się w przedniej części mieszkania, natomiast w łazience zastosowano sześciokątne niebieskie płytki, a przedłużenie zastosowano polerowanego betonu.

„Wybrano kontrastującą paletę materiałów, aby stworzyć dramat i rozróżnić trzy główne obszary poprzez podkreślenie różnorodnych doznań zmysłowych” - wyjaśniło studio.

Image

Na tyłach ogrodu powstało małe studio, w którym klient może wycofać się do pracy.

Różową sklejkę wykorzystano do uformowania ścian, sufitu, biurka i szafek do przechowywania, w których zamiast tradycyjnych uchwytów znajdują się małe otwory.

Image

Jego fasada ma duże okno narożne, które, jak ma nadzieję studio, stworzy „dialog” między głośnością a przeszklonymi elementami znajdującymi się w głównym budynku. Mały panel witrażu został również zintegrowany z drzwiami.

Inne dziwaczne detale w mieszkaniu obejmują ukryte drzwi w korytarzu wejściowym, które można wysunąć do przodu, aby zapewnić większą prywatność frontowej recepcji - gdy nie są używane, po prostu wyglądają jak panelowa ściana z wieszakami na ubrania.

Image

Rise Design Studio zostało założone w 2011 roku, a jego szefem jest architekt Sean Ronnie Hill. Na początku tego roku studio odnowiło i przedłużyło mieszkanie w londyńskim Willesden Junction, aby zwiększyć ilość miejsca do przechowywania dla czteroosobowej rodziny.