Anonim
Image Vine Architecture Studio wykorzystuje ciepłe odcienie podczas renowacji domu Love Walk w Londynie

Vine Architecture Studio wykorzystało szereg ciepłych i naturalnych materiałów do wykończenia przestrzeni życiowej i przedłużenia tego wiktoriańskiego domu w południowym Londynie, który wcześniej był wozownią.

Usytuowane w sąsiedztwie Camberwell, dawniej „niekochane, ale charakterystyczne” wnętrza Love Walk zostały zaktualizowane przez Vine Architecture Studio, aby wygodnie pomieścić czteroosobową rodzinę.

Image

Budynek został pierwotnie wzniesiony jako wozownia pod koniec XIX wieku, służąc jako miejsce do przechowywania powozów konnych i innego sprzętu jeździeckiego.

Został przekształcony do użytku mieszkaniowego w latach 90., ale od tego czasu w dużej mierze pozostał nietknięty.

Image

„Odkrycie istniejących przestrzeni często stwarza wiele wyzwań, ale ma wiele zalet, takich jak zmniejszenie wplatania materiału budowlanego w tkaninę danego miejsca i ożywienie zagubionej duszy budynku” - wyjaśniło studio.

„Ten rodzaj warstw architektonicznych wymaga starannego rozpoznania zalet istniejących, aby uzyskać udane podsumowanie starego i nowego”.

Zachowując garść dziwacznych oryginalnych elementów, takich jak ciemnoniebieskie stabilne drzwi na zewnętrznej fasadzie budynku, studio przekształciło parter domu w część dzienną na otwartym planie.

Ściany tutaj zostały umyte w gipsie - minerale siarczanowym zwykle stosowanym do tworzenia tynku lub kredy tablicowej - pozostawiając ciemnoróżowy odcień. Zainstalowano również dębowe podłogi w jodełkę.

Image

Po jednej stronie pokoju znajduje się stół z drewna tekowego z połowy wieku, na którym mieszkańcy mogą zjeść kolację, a po drugiej kilka klasycznych sof.

Rozpryskom koloru zapewnia wybór miejscowych poduszek i dywaników, które mają naśladować tekstylia, które studio widziało podczas ostatniej podróży na rynki tkackie w Tangerze w Maroku.

Poczucie separacji zostało stworzone przez nowe schody, które mają wyglądać jak dwie połówki.

Podczas gdy stopnie i taśmy w dolnej połowie mają ten sam wzór w jodełkę jak podłoga, stopnie w górnej połowie są wykonane z białej stali i są zawieszone na suficie na cienkich słupach.

Do jadalni przylega kuchnia, którą uzupełniono szafkami ze sklejki brzozowej, betonowymi blatami i graficznym niebieskim panelem lustrzanym, przypominającym kolorem stabilnych drzwi na zewnątrz.

Tutaj studio rozszerzyło plan piętra na nieużywany narożnik istniejącego dziedzińca, tworząc wypełnioną światłem salę ogrodową otoczoną dużymi szybami. Płytki terakotowe biegną od zewnątrz do wewnątrz.

Ciepła paleta materiałów kontynuowana jest na górze, gdzie kabina prysznicowa w łazience została pokryta brzoskwiniowymi kafelkami. Głowica prysznicowa i kran nad zlewem są również wykonane z miedzi.