Anonim
Image Solo Arquitetos buduje brazylijski dom wakacyjny Casa do Lago przy użyciu odzyskanych cegieł i lokalnych kamieni

Brazylijska firma Solo Arquitetos pozyskała kamienie o czerwonym odcieniu z miejscowego kamieniołomu i ponownie wykorzystała cegły z nieczynnej fabryki, aby zbudować ten dom wakacyjny w pobliżu rzeki Paranapanema w Brazylii.

Image

Dom wakacyjny znajduje się w Alvorada do Sul, małej miejscowości położonej około 500 kilometrów od São Paulo. Wcześniej właściciele posiadali fabrykę, która została zburzona i dostarczyła surowiec do budowy.

Solo Arquitetos, studio w pobliskim mieście Kurytyba, połączyło ten materiał z kamieniami znalezionymi na miejscu, które odtwarzają już dostępny dla nich odcień czerwonej cegły.

Image

„Część prywatna została ukończona przy użyciu kamieni wydobytych z terenu przed budową, dodając do projektu piękną warstwę czerwonych kolorów z regionu” - stwierdzili architekci w opisie projektu.

Image

Nieruchomość o nazwie Casa do Lago, co tłumaczy się jako domek nad jeziorem, składa się z dwóch podłużnych tomów, które są przesunięte w celu zapewnienia „przemieszczania się i niezależności”.

Pierwsza, najbliższa ulicy, zawiera trzy sypialnie domu.

Image

„Najważniejszym wydarzeniem jest główny apartament z widokiem na nieruchomość i rzekę, obramowany otworem przed łóżkiem - zasłużony prywatny belweder dla właścicieli” - powiedział Solo Arquitetos.

Tę masę zbudowano przy użyciu lokalnych czerwonych kamieni, a drugą zbudowano przy użyciu cegieł. Odwiedzający wchodzą do domu między dwoma tomami, do małego przedsionka, który łączy obie strony.

Image

Wolumen publiczny jest zorganizowany w układzie z otwartym planem. Jasne okna oraz szklana ściana od podłogi do sufitu z widokiem na podwórze zapewniają mnóstwo naturalnego światła.

Image

Te szklane panele otwierają się na zadaszony drewniany pokład, który rozciąga się głęboko w długą i wąską działkę właściciela. Architekci opisują tę przestrzeń jako „pawilon”, który zapewnia przestrzeń do spotkań towarzyskich, jedzenia i gotowania.

Image

„Otwarty plan pozwala nie tylko dynamicznie wykorzystywać te przestrzenie, ale także odblokować widok na rzekę z dowolnego miejsca w środku” - powiedział architekt.

Image

Krajobraz w ogrodzie obejmuje basen i kaplicę na świeżym powietrzu. Prosta konstrukcja została zbudowana przy użyciu tych samych czerwonych kamieni, wraz z krokwiami drewnianymi, które rozciągają się w przestrzeni i mogą pozwalać na jej pokrycie w razie potrzeby.

Image

W całej przestrzeni występują odcienie ziemi, które można znaleźć w ciemnych drewnianych akcentach, które uzupełniają cegłę i kamień zastosowane na zewnątrz. Natomiast apartament główny ma bielone ściany, które nadają przestrzeni przestronny charakter.

Image