Anonim
Neri & Hu na szczycie hotelu Alila Bangsar w Kuala Lumpur dzięki „miejskiej oazie”

Chińskie studio projektowe Neri & Hu zwieńczyło wieżę w Kuala Lumpur w Malezji, a hotel rozmieszczono wokół basenu na dachu.

143-pokojowy hotel Alila Bangsar zajmuje osiem najwyższych pięter 42-piętrowego wieżowca położonego między dzielnicami Brickfields i Bangsar.

Neri & Hu ukończył architekturę i wnętrza hotelu, który został zaprojektowany jako „miejska oaza”.

Drzewa posadzono w holu wejściowym na parterze i w wyższych kondygnacjach publicznych.

„Po wejściu koncepcja„ miejskiej oazy ”jest natychmiast obecna poprzez bujne nasadzenia drzew we wnętrzach” - wyjaśnił Neri & Hu.

„Po przybyciu do górnego holu na poziomie 42 gość zostaje powitany w przestrzeni o podwójnej wysokości, latarni otwartej na otaczające miasto, która zapewnia maksymalne naturalne oświetlenie”.

Image

Hotel składa się z pięciu pięter sypialni zwieńczonych pięcioma piętrami pomieszczeń ogólnodostępnych.

Wszystkie minimalne, ale pełne roślin obszary publiczne są przecięte białymi betonowymi kolumnami i belkami ułożonymi w kwadratową siatkę.

Image

Na zewnątrz budynku siatka jest nadal czarna, co wizualnie odróżnia hotel od znajdujących się pod nim apartamentów.

„Sztywna siatka strukturalna definiuje projekt od zewnątrz do wewnątrz, sygnalizując jego obecność na fasadzie, jednocześnie pełniąc rolę ramy, w której zawarte są wszystkie funkcje hotelu”, powiedział studio.

Image

Biała betonowa siatka otacza basen, który jest sercem hotelu.

Można do niego dostać się z górnego holu hotelu na piętrze powyżej „teatralnymi schodami”. Po obu stronach basenu znajduje się bar przy basenie i taras do opalania, z którego roztacza się widok na restaurację.

„Pojęcie krajobrazu ciągnącego się od zewnątrz do wnętrza, natury wprowadzanej do architektury, jest kluczowym elementem, który łączy wszystkie przestrzenie publiczne i określa miejską oazę”, powiedział studio.

„Wszystkie obiekty zbiegają się wokół dziedzińca, aby aktywować tę przestrzeń w nieoczekiwany sposób o każdej porze dnia”.

Image

W całym hotelu prosta paleta białych tynkowych kolumn jest połączona z szarymi kamiennymi podłogami, drewnianymi detalami ścian i sufitów Balau oraz detalami z brązu.

Siatka biegnąca w całym hotelu jest kontynuowana w sypialniach, gdzie na białych ścianach z tynku jest reprezentowana ciemnym drewnem.

Każda z sypialni została zaprojektowana jako „chatka”, która obejmuje łazienkę w pływającym pudle oraz „wewnętrzny dziedziniec”.

To miejsce na dziedzińcu to niewielki salonik przy oknach z widokiem na miasto.

Image