Anonim
Image

Uwaga Studio projektowe obejmuje pomieszczenie do ładowania w centralnej części Londynu w przestrzeni współpracy dla TOG

Uwaga Studio projektowe zaprojektowało ciepłe i dotykowe wnętrza dla przestrzeni współpracującej w centrum Londynu, Summit House, która obejmuje pomieszczenie, w którym zestresowani pracownicy mogą się ładować.

Dom Summit znajduje się na placu ogrodowym oddalonym od ruchu Holborn i mieści szereg przestrzeni roboczych, sal konferencyjnych i prywatnych biur prowadzonych przez współpracującą firmę The Office Group (TOG).

Wzniesiony w 1915 r. Budynek ma charakterystyczną fasadę z żółtych kafelków i ciężkie drewniane drzwi wejściowe. Wcześniej był używany jako nieokreślone biuro o mało inspirujących wnętrzach.

Image

Studio projektowe Note z siedzibą w Sztokholmie - które było odpowiedzialne za opracowanie wnętrz - chętnie kiwnęło się tymi oryginalnymi detalami, zamiast nijakiej minimalistycznej estetyki, która stała się typowa dla przestrzeni roboczych.

Studio zwróciło uwagę na szwedzką Grace - ruch artystyczny z lat dwudziestych, charakteryzujący się koncentracją na ozdobnym rzemiośle i wykorzystaniu motywów inspirowanych ludem, który był popularny w Szwecji i powstał w tym samym czasie, co art deco.

„Budynek ma w sobie pewną elegancję, którą naprawdę chcieliśmy zachować i ulepszyć dzięki naszej koncepcji wnętrza” - wyjaśnił Johannes Carlström, współzałożyciel studia.

„Jest to prawdopodobnie jeden z najpiękniejszych budynków z zewnątrz w obszarze Holborn, więc naszym wyzwaniem było wylądowanie na projekcie, który pasowałby do tego punktu wyjścia i pozwoliłby nam stworzyć budynek, który będzie wyróżniał się na tle innych przestrzeni w okolicy, „dodał współzałożyciel TOG, Charlie Green.

Image

Po wejściu do budynku goście przechodzą teraz przez zardzewiałe lobby.

Jego centralnym punktem jest wielopoziomowa ściana, która cofa się, aby obramować ladę serwisową wykonaną z drewna klonowego Birdseye - rodzaj drewna z wirującymi, podobnymi do oczu znakami, które przerywają zwykły wzór słojów.

Kremowe, spalone pomarańczowe i ciemnobrązowe płytki lastryko są ułożone w geometryczny wzór na podłodze.

Podobnie ciepłe barwy zastosowano w pozostałej części wspólnego biura. Główny obszar roboczy na otwartym planie ma aksamitny dywan w kolorze oliwkowo-zielonym, a fotele i sofy obite są filcem w kolorze grzybowym lub filcem umbr.

Długi wspólny stół roboczy w sąsiednim pokoju jest wyposażony w sadzarkę, dzięki czemu tropikalne liście wyrastają z jego środka. Obszary przełomowe zostały uzupełnione zielonymi powierzchniami szałwii.

Niemal czarna kuchnia do przygotowywania prostych posiłków i napojów w ciągu dnia roboczego jest zakotwiczona przez błyszczącą stalową wyspę śniadaniową.

Jest to również pierwszy oddział współpracujący z TOG, który może się poszczycić pokojem do ładowania, który ma „zachęcać gości do uważności”.

Znajduje się na drugim piętrze, ma ściany w kolorze płatków owsianych, kojącą lekką instalację i kilka pufów Arkad Note Design Studio opartych na formie łuków architektonicznych.

Rumiane różowe korytarze z lampkami w kształcie pierścieni autorstwa Lee Brooma prowadzą na górne poziomy budynku, gdzie znajduje się więcej zamkniętych biur przeznaczonych dla małych firm.